Výrok o volbách je mlha a nátlak, zní z ČSSD a TOP 09. Hamáček připustil vládu s Babišem

Otázky Václava Moravce: Vyjednávání o vládě (zdroj: ČT24)

Současný místopředseda ČSSD Jan Hamáček a zároveň ohlášený kandidát na předsedu strany pokládá výrok premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) o možnosti předčasných voleb za nátlak před druhým kolem jednání o vládě. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce zdůraznil, že o případném vládním angažmá ČSSD by měl rozhodnout únorový sjezd. Slova o předčasných volbách kritizuje i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které jde o bič na ostatní strany.

Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo připustil konání předčasných voleb, pokud jeho druhá vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února.

„To je vyjádření a pocit našeho pana předsedy, který je zvyklý tlačit věci dopředu. Já si myslím, že to má ještě čas,“ komentoval slova svého stranického šéfa předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. Únorový termín podle něj není definitivní. „Jestli to bude o týden nebo čtrnáct dní později, na tom by už tolik nezáleželo.“

„My máme primárně odpovědnost vůči voličům, kteří nás poslali do sněmovny, sestavit stabilní vládu s důvěrou, a to je náš úkol. A cesta možná ještě bude komplikovaná, ale pořád si myslím, že třetí pokus nebude zapotřebí,“ uvedl dále Vondráček.

Hamáček připustil vládu s Babišem

Podle Hamáčka tím Vondráček potvrdil, že Babišova slova jsou především tlakem na potenciální partnery. „Já jsem rád, že pan předseda Vondráček přiznal, že to je mlha a vyjednávací taktika, je to součást nátlaku na ostatní politické strany v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil současný místopředseda ČSSD a zároveň ohlášený kandidát na předsedu strany, o kterém se rozhodne 18. února po mimořádném sjezdu.

Hamáček zároveň připustil, že by strana mohla jít s hnutím ANO do vlády, ve které bude Babiš. V rozhovoru pro server iDnes.cz řekl, že pokud by sociální demokracie vybírala z několika špatných řešení, tak by to mohlo být to nejméně špatné. Nevidí přitom smysl v tom, aby ČSSD tolerovala menšinovou vládu, na stole je podle něj koalice, nebo opozice.

Za špatné varianty Hamáček v Otázkách Václava Moravce označil předčasné volby a nástup extrémních stran do vlády.  Zdůraznil však, že o případném vládním angažmá by měli rozhodnout členové sociální demokracie na volebním sjezdu. Na jeho výsledky čekají i vyjednavači hnutí ANO.

Možnost vládní spolupráce s trestně stíhaným premiérem ale nadále vylučuje úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec. I on stejně jako Hamáček nebo bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola přitom kandiduje na předsednický post a výrazně by tak ovlivnil vyjednávací pozici ČSSD.

Podle Milana Chovance by navíc nový šéf strany neměl zastávat žádný z vládních postů a měl by se věnovat výhradně obnově ČSSD. „Myslím, že budoucí předseda sociální demokracie nemůže sedět ve vládě, on jako osoba, a měl by se věnovat výstavbě strany,“ uvedl pro ČT. 

Pekarová Adamová: Metoda cukru a biče

Za vyjednávací taktiku považuje Babišova slova o předčasných volbách také místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Myslím, že v tomto případě se jedná o metodu cukru a biče. Tato část je ten bič a cukr to jsou různé vábničky v podobě postů ve sněmovně, které si jednotlivé strany vyjednaly. Oproti svému výsledku ve volbách velmi posílila zejména komunistická strana i SPD,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce.

„Druhá strana je bič, který hovoří o předčasných volbách, protože to teď nikdo příliš nechce. Nechce to ani pan prezident, který to už opakovaně zmínil, že mu přijde jako selhání všech hráčů, kdybychom měli mít předčasné volby,“ konstatovala Pekarová Adamová.