Třetí obětí požáru v pražském hotelu je 21letá Němka. Škoda přesáhne 20 milionů

Události: Vyšetřování tragického požáru (zdroj: ČT24)

Policie identifikovala třetí ze čtyř obětí sobotního požáru v hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici. Je jí jedenadvacetiletá Němka. Při požáru zemřel i stejně starý Němec a Jihokorejka. Totožnost čtvrté oběti policie dál zjišťuje. Škoda na objektu přesáhne podle odhadu hasičů dvacet milionů korun.

Požár pražského hotelu se zařadil mezi nejtragičtější v Česku.  Vyžádal si čtyři oběti, z nich dvě (v obou případech ženy) zemřely po převozu do nemocnice. Jejich totožnost policisté ani 24 hodin po požáru neznali. V pondělí policie potvrdila, že jednou ze zemřelých byla jedenadvacetiletá Němka. Totožnost čtvrté oběti dál policie zjišťuje.

Podle policejního mluvčího Daňka mají kriminalisté o její identitě určité indicie. „Až budeme mít totožnost s jistotou potvrzenou, vyrozumíme nejprve jejich rodinné příslušníky. V této souvislosti jsme samozřejmě v kontaktu se zastupitelskými úřady zemí, kterých se věc týká,“ dodal Daněk.

V nemocnicích nadále zůstávají dva zranění. Ostatní byli propuštěni. Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli žádní pacienti s popáleninami, dominovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře. Mezi lehce zraněnými byli i dva hasiči.

Příčina požáru neznámá

Příčiny požáru pětipatrové nárožní budovy v Náplavní ulici v centru Prahy zkoumají hasiči i policisté. Podle zástupce vlastníka hotelu Václava Vlka měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku. Na závěry vyšetřovatelů o příčinách se čeká.

První informace hovořila o požáru klimatizace, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Oheň se šířil do vyšších pater po dřevěném obložení kolem schodiště. Policie začala případ prověřovat pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

To podle mluvčího policie Jana Daňka neznamená, že byl někdo obviněn. Vyšetřovatel nechal vypracovat několik znaleckých posudků z oborů elektro a chemie. Chce také zprávu od vyšetřovatele hasičů. „Vypracování těchto dokumentů může trvat několik týdnů až měsíců,“ upozornil Daněk. Škoda podle odhadu hasičů přesáhne 20 milionů korun.

Hotel prošel v roce 2006 rekonstrukcí, patří Italovi

Hotel v Náplavní ulici v Praze, kde v sobotu večer hořelo, prošel v roce 2006 kompletní rekonstrukcí. Budovu vlastní společnost SIRA Praha, kterou ovládá devětasedmdesátiletý Ital Tarcisio Persegona. Celková pořizovací cena hotelu ke konci roku 2006 činila 196 milionů korun. Vyplývá to z údajů dostupných v Obchodním rejstříku a Katastru nemovitostí.

Zásah v pražském hotelu Eurostars David
Zdroj: Milan Paclík/HZS hl. m. Prahy

Rekonstrukce hotelu byla financována z úvěru italské banky Sanpaolo a na nemovitost vzniklo zástavní právo ve výši 4,6 milionu eur, tedy v přepočtu 124 milionů korun. Stav úvěru po deseti letech splácení činil 549 tisíc eur, tedy 14,8 milionu korun.

Čtyřhvězdičkový hotel Eurostars David patří k řetězci Eurostars Hotel Company, která je jednou ze tří značek španělské hotelové skupiny Hotusa. V nabídce hotelu bylo 76 pokojů. Ve zprávě auditora k hospodaření firmy SIRA Praha je uvedeno, že Eurostars platí čtvrtletní nájemné 190 841 eur, tedy pět milionů korun.

Řetězec Eurostars Hotel Company má v Praze ještě další dva hotely, a to pětihvězdičkový Eurostars Thalia na Národní a tříhvězdičkový Exe City Park v Opletalově ulici. Ten do předloňského roku nesl název Vienna House Easy Chopin Prague.

Řetězec nabízí městská hotelová zařízení se strategickou polohou v historických centrech měst. V současné době má po světě 86 takových zařízení, například v New Yorku, Paříži, Berlíně či Římě. Pražský hotel Eurostars David utržil v roce 2016 přes 52 milionů korun.