Nikulin v českém vězení pomalu umírá, píší Rusové. Není to pravda, reaguje česká strana

Ruský list Izvestija v článku s titulkem „Pomalá smrt“ tvrdí, že zdravotní stav hackera Jevgenije Nikulina vězněného v Česku se vážně zhoršil. Tuzemské ministerstvo spravedlnosti i vězeňská služba však informaci rozhodně popírají. Třicetiletý Rus byl v Praze zadržen v říjnu 2016 na základě amerického zatykače, týká se údajného ovlivňování předvolební kampaně v USA. O jeho vydání žádají Washington i Moskva.

Nikulin je podle advokáta Vladimira Makejeva v úplné izolaci, trpí prudkými bolestmi a nedostává se mu náležité péče. „Nasadili na něj kárnou psychiatrii a snaží se z něj dostat lživé přiznání k údajnému vměšování do americké předvolební kampaně. To má samozřejmě vliv na celkový stav člověka, který se snaží dokázat svou nevinu,“ uvedl ruský právník. Stav vězněného se prý může stát kritickým.

„Nikulin potřebuje specializovanou lékařskou pomoc, kterou mu odmítají poskytnout,“ citoval dále ruský list Makejeva s tím, že vězněný na svůj stav nejednou marně upozornil různé české úřady. Trpí prý opakovanými prudkými bolestmi žaludku a ledvin, potřebuje speciální stravu. „Ve vězení mu bez náležitého vyšetření předepsali dietu, která ale jeho stav jen zhoršuje. Někomu možná pomáhá, ale pro Jevgenije je to trest smrti,“ vyjádřil se Makejev.

Česká strana informaci popírá

Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti zprávu z ruského tisku jednoznačně popřely. „Zdravotní stav pana Nikulina se v poslední době nijak nezměnil. Podle aktuálních informací z Vězeňské služby je mu poskytována veškerá lékařská péče,“ poznamenala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

„Zdravotní stav Jevgenije Nikulina se od doby jeho nástupu do výkonu vazby nezhoršil. Informace, které se objevily v ruském tisku, tedy důrazně vyvracíme. Vězeňská služba poskytuje řádnou péči všem vězněným osobám v rámci svých, případně civilních, zdravotnických zařízení. S touto péčí musí ale vězněná osoba souhlasit,“ přidala se mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová.

Zadržení Jevgenije Nikulina (zdroj: Policie ČR)

Nikulina chtějí v USA i Rusku

Pražský vrchní soud loni v listopadu potvrdil přípustnost vydání Rusa do Spojených států, kde je obviněn z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Nikulin se hájí, že americká obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI, kteří po něm výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání Nikulina do USA zabránila. O jeho extradici požádalo Rusko ve stejný den jako Spojené státy, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Ruští advokáti podle Izvestijí tvrdí, že Nikulina po zatčení násilně internovali v bohnické psychiatrické léčebně, kde mu nitrožilně podávali glukózu místo plnohodnotné stravy a pravidelně mu injekčně dávkovali silné antipsychotické a protiepileptické preparáty. Nepouštěli ho na záchod, nesměl na procházky a odpírali mu setkání s blízkými a příbuznými.

Pelikánovi běží lhůta

Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov Izvestijím řekl, že ambasáda Nikulinovi poskytuje „komplexní konzulární podporu“. Pracovníci velvyslanectví jsou s ním v kontaktu, stejně jako s jeho advokátem, s českými úřady a s vedením věznice. Starají se o to, aby byly dodrženy všechny zákonné zájmy ruského občana „včetně nezbytného lékařského ošetření“, dodal Kolmakov.

Konečné slovo ve věci vydání bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Před Vánocemi se mu do rukou dostal Nikulinův spis a tím započala tříměsíční lhůta, během níž může určit, zda bude ruský hacker vydán do Spojených států, nebo do Ruska.