Alexandr Novák dál hraje o miliony v obřím projektu větrných elektráren na Chomutovsku

Reportéři ČT: Kmotrův nekonečný byznys (zdroj: ČT24)

V Krušných horách zuří už léta válka o větrné elektrárny, konkrétně o tzv. Větrný park Chomutov. Jde o miliardový projekt, za kterým od začátku stál nechvalně proslulý severozápadní kmotr, bývalý starosta Chomutova a senátor Alexandr Novák. Dlouho se zdálo, že v obřím projektu větrných elektráren je Novák už mimo hru. Michael Fiala a David Havlík z pořadu Reportéři ČT ale zjistili, že je to právě naopak.

Jde o další pozoruhodný příběh, kterým prochází jméno Alexandra Nováka – bývalého starosty Chomutova, senátora a později vlivného zákulisního hráče tuzemské politiky a byznysu. Dlouho nedotknutelný muž byl v roce 2012 odsouzen kvůli korupci a od předloňska je znovu stíhaný v dalším případu jako hlava takzvané dotační mafie.

Reportéři ČT teď získali dosud nepublikovanou smlouvu, která ukazuje, že přes to všechno Alexandr Novák o vliv nepřišel. Na sporném projektu větrných elektráren v Krušných horách může vydělat velké peníze. 

První plány tohoto větrného parku vznikly už na přelomu tisíciletí. Alexandr Novák projekt od začátku podporoval. Oficiálně jako starosta, kterým v době vzniku projektu byl, ale i skrytě. Podle smlouvy, kterou mají Reportéři ČT k dispozici, mu totiž patřily anonymní akcie firmy Proventi, která projekt tehdy vlastnila. A zájem o něj projevili američtí a španělští investoři i tuzemský energetický gigant ČEZ.

Ze všeho ale tehdy nakonec sešlo. Chomutovský stavební úřad firmě nepovolil zahájit stavbu a kraj to potvrdil. Navíc Novák byl odsouzen. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Novákova role v celém příběhu větrného parku však neskončila. Svůj podíl v projektu prodal podnikateli Petru Březinovi z plzeňské firmy APB. Ta právě nyní plánuje postavit v Krušných horách až 73 elektráren o celkovém výkonu 146 MW.

A Novák tu i dnes, po prodeji svého podílu, hraje o další miliony. Vyplývá to ze smlouvy, kterou mají Reportéři ČT k dispozici. Podle ní má postupně inkasovat celkem 125 milionů korun.

Právní zástupce Nováka řekl, že cena i její rozdělení na splátky vznikly prostě dohodou mezi prodávajícím Alexandrem Novákem a kupujícím Petrem Březinou.

Ten přitom Novákovi zaplatil desítky milionů korun už v době, kdy projekt větrných elektráren již měl zamítavé stanovisko od stavebního úřadu. Reportéři se snažili od Březiny zjistit, za co přesně má Novák dostat dalších 75 milionů. K celé záležitosti se však nevyjádřil.  

obrázek
Zdroj: ČT24

K dnešnímu dni obří krušnohorský projekt větrných elektráren povolení stále ještě nemá. „Ve věci stavby tzv. Větrného parku Chomutov není vydáno žádné pravomocné rozhodnutí ani stavební povolení,“ uvedl Tomáš Branda z odboru vnějších vztahů města Chomutov.  

Jedním z důvodů je odpor místních lidí. Největší boj se vede ve Výsluní, obci nedaleko Chomutova. Firma APB kvůli tomu obec žaluje a požaduje náhradu škody 27 milionů korun, což může být pro Výsluní likvidační. 

Pokud jde o projekt větrných elektráren, nemusí Alexandr Novák spěchat. Smlouva, podle které už dostal 50 milionů a 75 milionů ještě dostat má, není nijak časově omezená. A pokud by se peněz za projekt Větrného parku nedočkal sám, nárok mají podle smlouvy i jeho dědicové.

Celou reportáž si prohlédněte na videu