Trestní stíhání exposlanců ODS končí, Zeman ale s verdiktem NS nesouhlasí

Brno – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil obvinění exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře obviněných v kauze tzv. trafik. Spis vrátil vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci Ivo Ištvanovi, aby o věci znovu rozhodl. Stíhání bývalé vrchní ředitelky kabinetu premiéra Nečase Jany Nagyové a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka může pokračovat, stejně jako stíhání aktérů údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan takové rozhodnutí předpokládal. Jeho úřad se ale pokusí obvinění Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře přeformulovat, aby bylo řízení obnoveno.

Pavel Zeman obvinění bývalých zákonodárců zrušil na základě předchozího verdiktu Nejvyššího soudu, jenž Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře částečně vyňal z pravomoci policie a žalobců. Tři bývalí poslanci ODS čelili obvinění, že nechali přežít Nečasovu vládu výměnou za pozice ve státních firmách. Pokračovat ale naopak může stíhání Jany Nagyové a Romana Bočka. Rozhodl tak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Opíral se přitom o rozhodnutí Nejvyššího soudu.

  • Nejvyšší státní žalobce Zeman: "Usnesení o zahájení trestního stíhání ve vztahu k pánům Fuksovi, Šnajdrovi, Tluchořovi se ruší. Stížnosti obviněných Bočka a Nagyové zamítnuty jako nedůvodné, to znamená - trestní stíhání běží."

S rozsudkem NS se neztotožňuje, nicméně jej respektuje

„K zásadám každého právní státu patří, že soudní rozhodnutí - byť mohou být kritizovatelná - nejenom respektujeme, ale i aplikujeme. Nejvyššímu státnímu zastupitelství tudíž nezbylo nic jiného, než toto rozhodnutí aplikovat a rozhodnout o tom, že usnesení o zahájení trestního stíhání ve vztahu k pánům Tluchořovi, Šnajdrovi a Fuksovi se ruší,“ uvedl Zeman s tím, že případ vrací zpět Ivo Ištvanovi k novému projednání a rozhodnutí.

Nicméně s rozsudkem NS se nejvyšší státní zástupce „neztotožňuje“. „Každé rozhodnutí soudu by mělo být předvídatelné. A to, v jakém rozsahu NS rozhodl, předvídatelné rozhodně nebylo,“ zdůraznil. „Podle mého názoru bylo nepředvídatelné a extenzivním způsobem zachází s indemnitou poslance,“ dodal Zeman.

Rebelové z ODS
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Stanovisko soudu podle Zemana částečně dopadlo také na Nagyovou a Bočka, kteří s exposlanci údajně vyjednávali o podmínkách složení mandátu. V jejich případě však nebylo nutné stíhání zastavit. „Jednání, tak jak je popsáno v usnesení o zahájení trestního stíhání u pana Bočka a paní Nagyové, je popsáno dostatečným způsobem. Lze tam nalézt jednání, následek a příčinný vztah mezi těmito dvěma složkami, což je zásadní o posouzení trestní odpovědnosti,“ konstatoval nejvyšší státní zástupce.

Ačkoliv se Zeman domnívá, že v případě Bočka a Nagyové nelze použít právní kvalifikaci návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby, není to prý důvod k zastavení trestního stíhání proti těmto osobám. „Stíhání stále běží, jsou stíháni z trestného činu podplacení. Z tohoto důvodu byly stížnosti Bočka a Nagyové zamítnuty jako nedůvodné,“ vysvětlil Pavel Zeman.

Kauza Vojenského zpravodajství pokračuje

V záležitosti Vojenského zpravodajství (VZ), jehož zaměstnance si měla podle obvinění státního zástupce Jana Nagyová objednat ke sledování manželky premiéra Radky Nečasové, žádný důvod k zásahu Zeman nenašel.

„Zde se jedná o podezření ze zneužití tajné služby pro účely sledování soukromé osoby, což znamená zásah do jejích osobních práv. Když si uvědomíme, s jakými prostředky disponuje tajná služba, tak se domnívám, že škodlivost činu pro společnost je zřejmá,“ řekl Zeman s tím, že stížnosti Nagyové, bývalých šéfů VZ Milana Kovandy a Ondreje Páleníka a důstojníka zpravodajství Jana Pohůnka byl zamítnuty jako nedůvodné. „Trestní stíhání může pokračovat,“ poznamenal.

Ištvan rozhodnutí předpokládal, pokusí se skutky přeformulovat

Dozorového olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana rozhodnutí nepřekvapilo. „Uvažujeme, zda jsme schopni nově formulovat popis skutku tak, aby se vešel do mantinelů, které svými rozhodnutími Nejvyšší soud vymezil,“ přiblížil ke svým současným snahám. Kdy proti exposlancům vznese nová obvinění, zatím přesně neví. Již dříve sdělil, že by to mělo být „spíše v řádu týdnů než měsíců“.

Také policisté přiznávají, že již pracují na tom, aby bývalé poslance znovu obvinili. „Určitě se nevzdáváme, budeme muset ty zahajovačky upravit a už na tom samozřejmě pracujeme,“ uvedl ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

NSZ v této souvislosti upozornil, že Ištvan v případě pokračování bude muset dokázat, že ke skutkům souvisejícím s údajnou korupcí došlo mimo prostory Poslanecké sněmovny. Nejvyšší soud minulý týden rozhodl, že projevy poslanců - v tomto případě i dohoda o vzdání se poslaneckého mandátu - jsou chráněny imunitou. „Podle mého názoru bude muset z hlediska procesní opatrnosti a i z ohledu na současný verdikt NS znovu předložit věc NS, aby rozhodl, zda i takto popsané jednání je vyjmuto z pravomoci orgánů činných v trestním řízení,“ podotkl Pavel Zeman.

Ištvana podpořil prezident Miloš Zeman, naopak expremiér Petr Nečas činnost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci opakovaně kritizuje. Od propuštění obviněných čelil dozorující zástupce tvrdé kritice. Bývalý premiér Petr Nečas, který podle policie uplácel poslance, ho vyzval k rezignaci.

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v občanské demokracii tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.

Žalobce Zeman: Jít na Hrad je slušnost

Ištvan mohl jen těžko odmítnout pozvání z Hradu, míní šéf žalobců. Byla to prý otázka slušnosti. Za normálních okolností by na schůzce prezidenta a vrchního žalobce nebylo nic škodlivého, řekl Pavel Zeman novinářům. „Jestliže (prezident) pošle někomu pozvání, tak přirozeně se lze dohodnout, že se pozvání třeba odloží, ale asi by nebylo vhodné reagovat tím způsobem, že člověk nepřijde vůbec. Je to otázka úcty a slušného vychování,“ řekl nejvyšší státní zástupce. 

Kauza Nagyová - případ, kterému na začátku málokdo rozuměl a který posunul hranice ve vztahu mezi politiky, policií a státními zástupci. Kauza, kvůli které padla vláda Petra Nečase. 

  • 13. června - Policie zasahuje na Úřadu vlády, ministerstvu obrany, v domech známých lobbistů - Romana Janouška a Ivo Rittiga a na řadě dalších míst. Zadržela osm lidí, mezi nimi i tehdejší šéfku kabinetu Petra Nečase Janu Nagyovou, tři bývalé poslance za ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra nebo současného i bývalého šéfa Vojenského zpravodajství. To vše bez bližšího komentáře. 
  • 14. června - Postupně vyplývá na povrch, že zásah se týkal hned tří kauz spojených právě jménem Jany Nagyové. Původní vyšetřování lobbistů a jejich napojení na politiku ukázalo na další případy - zneužití vojenského zpravodajství k osobním účelům a na údajnou výměnu politického mandátu za lukrativní místa. Ta měli přijmout Tluchoř, Fuksa a Šnajdr výměnou za to, že nebudou hlasovat o daňovém balíčku, se kterým nesouhlasili. 
  • 16. června - Sedm z osmi zadržených skončilo ve vazbě. Tehdejší premiér Petr Nečas oznamuje, že skončí v čele vlády i ODS. To, že by se v kauze exposlanců jeho strany jednalo o úplatky, ale odmítl. 
  • 16. července - Do průběhu kauzy zasahuje Nejvyšší soud. Podle něj se na bývalé poslance ODS vztahuje imunita. Ještě ten den jsou všichni tři propuštění z vazby. 
  • 19. července - Z vazby po víc než měsíci odchází i Jana Nagyová. O jejím propuštění rozhodl krajský soud v Ostravě. Spolu s ní jsou z vazby propuštěni i zbylí tři vazebně stíhaní muži. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan se ale nevzdává - ve stíhání chce pokračovat. Dnes nejvyšší žalobce Pavel Zeman zrušil stíhání exposlanců ODS a vrátil spis Ivo Ištvanovi k novému rozhodnutí. Kauza údajného zneužití vojenské kontrarozvědky pokračuje.