Za socialismu byl volič za plentou podezřelý, dnes bez ní naopak nemůže odvolit

České volby jsou tajné volby, a volič dokonce nesmí odhlasovat, pokud před tím nezamíří za plentu. Příčinu to má historickou, a sice čtyřicet let komunismu, kdy byl každý volič za plentou naopak podezřelý. Pozor by si měli dát i držitelé voličských průkazů. Po jejich vyzvednutí jsou v místě bydliště vyškrtnuti, a pokud se nakonec rozhodnou volit doma, musí s průkazem. Jinak neodvolí.

Všichni vědí, že volby jsou tajné, občas se ale nezdůrazňuje, že jsou povinně tajné! Tedy – volební komise neumožní nikomu vhodit hlas do urny, pokud předtím, i když třeba jen symbolicky, nejde za takzvanou plentu.

Důvod je prostý. V době komunistického režimu se konaly pseudovolby, které vždy končily výsledkem kolem 99,99 procenta pro navržené kandidáty takzvané Národní fronty. Přesto ale občan měl teoretickou možnost jít za plentu. Volební komise to ale pečlivě zapisovaly a takový volič pak mohl mít vážné problémy.

Za plentu musí každý

Proto hned v roce 1990 zákonodárci udělali pravý opak, aby se nový režim jasně vymezil vůči starému. Ne, že se může, ale dokonce musí za plentu. Volba je přece osobní, intimní rozhodnutí. Mimochodem – stále platná Listina práv a svobod je plná podobných svobodomyslných tezí, jen je třeba si je umět v demokracii vynucovat.

Občané si letos podle sdělení městských a obecních úřadů vyzvedávali hodně voličských průkazů, aby mohli volit mimo místo trvalého pobytu. Mohli si vyzvednout průkaz pro první, pro druhé či pro obě kola. A pro druhé je možné vyzvedávat ho ještě před jeho konáním.

Moc se ale nezdůrazňuje jedna důležitá okolnost. Jakmile si občan průkaz vyzvedne, je automaticky v místě bydliště vyškrtnut ze seznamu voličů. Pokud se tedy nakonec rozhodne volit ve své domovské volební místnosti, musí si přinést voličský průkaz. Tedy zjednodušeně řečeno: Doma není takový volič pro komisi doma a bez voličského průkazu hlasovat nebude moci.

Místo občanky lze mít i pas

Všude se mluví a píše také o tom, že je potřeba, aby občanský průkaz, s nímž jdete do volební místnosti, byl platný. To je samozřejmě pravda a je třeba na to dát pozor, na druhou stranu je dobré vědět, že cestovní pas je doklad zcela a plně nahrazující občanku! To, že se některé instituce tváří, že nikoliv, neznamená, že mají pravdu. Zkrátka – je úplně jedno, zda přijdete s občanským průkazem nebo cestovním dokladem, pokud je platný, voleb se zúčastnit můžete.

Také často říkáme, dokdy musejí úřady dodat hlasovací lístky k voličům domů. Jistě, je pořád hodně lidí, kteří si doma chtějí lístky důkladně prostudovat. Zvláště třeba u voleb sněmovních, nebo třeba obecních, kde si lidé mohou vybírat napříč velkou „plachtou“, je pochopitelné, že na to je dobré mít více času. Ale je třeba mít na paměti, že při každých volbách je dostatek hlasovacích lístků přímo v hlasovacích místnostech a není třeba si nic s sebou nosit! A dokonce u případného druhého kola prezidentských voleb distribuce lístků do schránek neprobíhá vůbec!

Osobní poznámka na lístku zákon neporušuje

V případě prezidentských voleb se občas zdůrazňuje, že se hlasovací lístek nemá nijak upravovat. V principu je pravda, že na rozdíl od voleb, kde je možné kroužkovat dle preferencí, žádná taková možnost u volby hlavy státu není. Ale pozor! Nesmí tím být dotčeno ústavní právo každého občana, vyjádřit svůj názor tak, jak uzná za vhodné.

Tedy: V případě, že volič z jakéhokoli důvodu bude chtít na lístek něco připsat, třeba typu: „Lepšího kandidáta jsem nenašel, tak volím z nouze tohoto,“ není to žádné porušení zákona. Úředníci asi nad tím budou skřípat zuby, ale to je vše, co mohou dělat. Samozřejmě, že takový vzkaz nemá žádnou váhu, ale není zakázaný! A hlavně – i takový hlasovací lístek je, pokud je z něj zjevné, koho občan volí, platný.