Dělejte to, co vás baví. Trenér fitness radí, jak zvládnout novoroční předsevzetí

Trenér fitness radí, jak zvládnout novoroční předsevzetí (zdroj: ČT24)

Začít pravidelně cvičit, běhat, zhubnout, dostat se do formy. Tak často zní předsevzetí do nového roku. Nadšení se však může rychle změnit ve frustraci. Obvyklou chybou bývají přehnaná očekávání nebo špatný výběr sportovní aktivity. Filip Rata, člen představenstva České komory fitness a pedagog Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra, ve Studiu 6 radil: Je třeba zohlednit zdravotní stav a hlavně vybrat to, co člověka baví.

Lidé v novém roce často začínají s během, jógou nebo posilováním. Podle Filipa Raty nelze obecně říct, která aktivita je nejlepší. Pro každého může být správnou volbou něco jiného.

Dvakrát týdně stačí

„Nejvhodnější je zohlednit zdravotní stav. A potom to souvisí s tím, co člověka baví dělat. Běhání může být sebehezčí aktivita, ale někoho to nebaví. Někdo může vyhodnotit, že je pro něho nejvhodnější cvičení v posilovně, ale nebaví ho to tam,“ upozorňuje trenér fitness. 

Ideální je volba, ve které se propojí emoční a racionální motivace, tedy to, co člověka baví, a to, co mu zdravotně pomáhá.

Dále je třeba zvolit správnou intenzitu cvičení. „Někteří lidé aktivitu hodně přepálí. Hodí to sedmkrát týdně s ambicemi opřít se do toho. Ale když ti lidé nic nedělali, tak často hned přejdou do únavy, vyhoří a nezvládnou to, což je pochopitelné, protože na to nejsou připraveni,“ varuje Rata.

Stanovení cílů cvičení
Zdroj: ČT24

Pro dlouhodobý úspěch je proto třeba stanovit si dosažitelné a realistické cíle. „Na začátek lidem doporučuji cvičit dvakrát týdně. Když mají po měsíci nebo dvou pocit, že to je málo, že by zvládli víc, mají na to dost času a baví je to, tak to dáme víckrát,“ pokračuje.

Nezávodní auto

Jednou z častých chyb začátečníků podle něj bývá to, že člověk nadšený z toho, že mu cvičení jde, začne příliš rychle zvyšovat zátěž. „Svaly to třeba zvládají, ale otázkou je, co na to klouby. Takže lepší jsou přiměřené cíle a cvičit méně často,“ shrnuje Rata.

„Na nezávodní auto nemůžu dát hned závodní podmínky,“ vysvětluje. Důležitou složkou zdravého cvičení proto musí být schopnost sebereflexe a citlivost vůči vlastnímu tělu.

Nezanedbatelný je také výběr prostředí, které může člověka motivovat, nebo naopak odradit. „Někdy dobře fungují smíšené skupinové lekce, že jsou tam ženy i muži, a když kluk vidí, že holka maká, tak se do toho musí opřít taky, aby to nebyla ostuda. Nebo naopak se holka chce ukázat před kluky. Ale někdy zase může nastat situace, že když je tam kluk, tak je jim to nepříjemné. To je strašně individuální. Tisíc lidí, tisíc chutí.“

Jíst je v pořádku

Sportovní aktivity je možné doplnit i úpravou jídelníčku. Rata ale upozorňuje, že změny nemusí být vůbec drastické. „Když už jím dobře, tak nemusím nic upravovat. Někteří lidé mají už od dětství návyk, že se neodměňují jen sladkým, ale sáhnou i po ovoci.“

Naopak extrémní změny stravování mohou uškodit. „Někteří, když začínají, tak kolabují, protože nejí vůbec. Přijdou na trénink a už je jim špatně. Je třeba přijmout, že jíst je v pořádku, jenom se nic nesmí přehánět. To, co nám říkají babičky,“ uzavírá Filip Rata.

Vydáno pod