Žalobci požádali sněmovnu o vydání Nečase, podezřívají ho z podplácení

Praha - Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal sněmovnu o vydání premiéra v demisi Petra Nečase. Žádost policisté odůvodňují podezřením na spáchání dvou trestných činů. Podle serveru iDNES.cz jde o zneužití pravomoci a podplácení. Serveru to potvrdil pod podmínkou anonymity jeden z poslanců mandátového a imunitního výboru. Výbor nyní žádost projedná a rozhodne, zda doporučí sněmovně Nečasovo vydání. Podle předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové by se mělo hlasovat na následující řádné schůzi, která se uskuteční 17. září. Nečas v prohlášení uvedl, že mu není jasné, proč a z čeho by měl být obviněný.

Mandátový a imunitní výbor nemá na rozhodnutí žádnou lhůtu. Na termínu jednání se musí domluvit s předsedou výboru Bohuslavem Sobotkou, který je nyní nepřítomen. Místopředseda výboru František Dědič (ODS) soudí, že by se výbor mohl sejít asi 17. července. Podle dalšího člena výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) se výbor sejde možná ještě před tímto datem, kdy má sněmovna hlasovat mimo jiné o svém rozpuštění. „Lhůta pro jednání bude zřejmě dlouhá,“ dodal. Na jednání bude zřejmě pozván i sám Nečas. „Vždy zveme poslance, o jejichž zbavení imunity je žádáno, aby se mohli vyjádřit,“ řekl ČT Dědič.

Předseda poslaneckého klubu ODS a člen mandátového a imunitního výboru Marek Benda v Interview ČT24 řekl, že by byl nerad, kdyby se proces zbytečně zdržoval, a uváží, jestli by jednání mandátového a imunitního výboru nemělo být otevřené pro ostatní poslance. „Vzhledem k závažnosti toho, co se odehrává - že se odehrává útok na předsedu vlády, jak moc si myslím, že je absurdní - tak přemýšlím, jestli nemáme říct, že ten mandátový a imunitní výbor bude otevřený minimálně pro zbývající poslance.“

Žádost doručená do sněmovny obsahuje jen 23 stran. „Neobsahuje spis, tak jak jsme v podobných věcech zvyklí. Takže očekávám, že mandátový a imunitní výbor bude na svém zasedání chtít nějaké doplnění a teprve na základě něj bude možné se rozhodovat,“ podotkl Dědič. Podle Ištvana jsou veškeré rozhodující důkazy popsané v žádosti sněmovně. Zaslání spisu proto nepovažuje za nutné. „Pokud si ho ale sněmovna nebo mandátový a imunitní výbor vyžádá, materiály obdrží,“ řekl ve Studiu ČT24.

Teprve po verdiktu výboru mohou poslanci o vydání Nečase hlasovat, a to hned na první řádné schůzi. Na léto už ale žádná naplánovaná není, nejbližší se uskuteční 17. září. Během prázdnin proběhnou pouze schůze mimořádné, kde podle Němcové nelze vydání poslance projednávat: „Už jsme se s tím setkali například v případě Davida Ratha nebo poslanců Škárky a Bárty. Stanovisko legislativního odboru sněmovny zní tak, že to má být ta schůze, která je řádně svolána, tedy organizačním výborem.“ Němcová nicméně nevyloučila, že by se řádná schůze mohla ještě do konce prázdnin svolat.    

„Byl bych radši, kdybychom to projednali už v srpnu, ale záleží na dohodě poslanecké sněmovny. Jestli to stihneme, nemůžu slíbit,“ uvedl Benda.

Schwarzenberg: V civilizovaných zemích je podezřelý nejprve vyslechnut

Parlament už změnil pravidla imunity tak, že pokud by sněmovna Nečase nevydala, mohl by být stíhán, až mu skončí mandát. Nečas již dříve oznámil, že už znovu kandidovat nebude. Chtěl rovněž ke kauze vypovídat na policii, zatím ale vyslechnut nebyl. „Všechny úkony jsou plánované a každý prováděný úkon má své místo,“ podotkl Ištvan. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ale zdůraznil, že „v civilizovaných zemích“ je podezřelý před stíháním nejprve vyslechnut a vyplynou-li z výslechu závažné indicie, je poté stíhán: „Zde je to opačně, to považuji za neseriózní přístup.“

Martin Maisner, advokát: „Jestliže se 20 let zákon vykládá nějak a nikdo z orgánů činných v trestním řízení nepohne ani prstem, tak pokud se náhle vzedme vlna a najednou je výklad diametrálně odlišný, než byl 20 let, tak je to přinejmenším neobvyklé… Pokud to podle názoru soudců znaky trestného činu skutečně naplňuje, tak nechť je to vymáháno i tam, kde to 20 let vymáháno nebylo… Obávám se ale, že už to může být promlčené.“ 

Podle policie slíbil Nečas trojici tehdejších poslanců ODS - Petru Tluchořovi, Ivanu Fuksovi a Marku Šnajdrovi úplatek za to, že složí poslanecký mandát a umožní tak příjetí daňového balíčku. Údajně také zajistil poskytnutí úplatku, a to ve formě členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté označili za korupční jednání. Do vyjednávání měla být zapojena i šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová. Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Ve vazbě je nyní sedm lidí včetně Nagyové. „V tuto chvíli státní zástupce a policejní orgán provádí velmi usilovně velké množství úkonů tak, aby bylo možno případně obviněné z vazby propustit,“ dodal Ištvan.   

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)