Praha se hádá s Brnem. Soudy neví, kdo může Janouška vyvázat z vězení

Reportáž: Praha a Brno si přehazují Janouškův případ (zdroj: ČT24)

Brněnský krajský soud a pražský městský soud se dostaly do konfliktu kvůli lobbistovi Romanu Janouškovi. Ten brněnskou spravedlnost žádá o upuštění od zbytku trestu kvůli svým zdravotním problémům, podle Brna by ale případ měla řešit Praha, která lobbistu za mříže poslala. Celý případ nyní míří k Nejvyššímu soudu, a ten má určit, kdo bude o Janouškovi rozhodovat.

Lobbista v roce 2012 podle pravomocného verdiktu úmyslně srazil autem ženu v Praze-Nuslích. Původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal čtyři a půl roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do brněnského vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl ze zdravotních důvodů trest opakovaně přerušený.

Nemocen

Přesnou diagnózu, kvůli které se Janoušek pohybuje na svobodě, soud nikdy nezveřejnil. Janoušek se navíc podle Českého rozhlasu stal několik dní po odchodu z vězení invalidou. Poslední žádostí o přerušení trestu se Krajský soud v Brně zabýval v listopadu a zamítl ji. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

To také devětačtyřicetiletý lobbista udělal. Zažádal brněnský soud o upuštění od výkonu trestu a současně opět požádal o prodloužení pobytu mimo mříže až do okamžiku, než se o jeho první žádosti rozhodne. Dokonce ani nenastoupil do vězení. „Od obhájce víme, kde pan Janoušek je. Můžeme sdělit, že víme, že je v nemocnici,“ řekla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová.

Příkaz k jeho zatčení a dopravení do věznice nikdo zatím nepodal. Soud požádal vězeňskou službu, ať zjistí aktuální zdravotní stav a zda je schopen nastoupit do vězení. „Na těchto materiálech nyní pracuje naše zdravotnická služba,“ potvrdila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Petra Kučerová.

Jak se Praha hádá s Brnem

Rozhodnutí o tom, zda tuzemská spravedlnost lobbistovi žalář odpustí, se ale nekomplikuje jen kvůli zdravotnímu posudku. Brno totiž tvrdí, že by o odpuštění trestu měl rozhodovat ten soud, který v případě rozhodoval jako první, a který Janouška za mříže poslal – tedy Městský soud v Praze. „Máme za to, že by to měl řešit Městský soud v Praze, jelikož je to soud prvostupňový v této věci,“ potvrzuje mluvčí Sigmundová.

Do Prahy kvůli tomu od Janouškova advokáta dokonce zamířil podnikatelův spis, Praha ale v přesném opaku k Brnu tvrdí, že odpověď musí padnout na Moravě – a spis poslala zpátky do Brna. „Krajský soud v Brně je příslušný k této věci, protože to je soud, který rozhodoval o přerušení trestu pro pana Janouška,“ vysvětluje mluvčí soudu Markéta Puci.

Protože si na svém trvá ale i Brno, obrátilo se na vyšší instanci. Spor o to, který soud je místně příslušný k rozhodnutí, nyní musí posoudit Nejvyšší soud. „Návrh na určení místní příslušnosti v této věci již dorazil na podatelnu Nejvyššího soudu,“ potvrdil jeho mluvčí Petr Tomíček. Senát Nejvyššího soudu, který bude návrh řešit, není vázaný žádnou lhůtou. V podobných případech ale rozhodnutí obvykle padne v řádech týdnů.