V areálu Unipetrolu u Litvínova hořelo, požár provázely otřesy a výbuch

V areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova ráno hořela aparatura na výrobu uhlovodíku. Podnikoví hasiči ale v krátké době podle vyjádření firmy dostali oheň pod kontrolu. Nikdo se nezranil. Společnost přesto o události informovala primátory a starosty okolních měst a obcí. Podle obyvatel Mostu a Litvínova požár provázely otřesy a výbuch.

„Pravděpodobnou příčinou byla netěsnost na potrubí plynu. Při tomto lokálním požáru nedošlo k žádným zraněním ani škodám na životním prostředí,“ řekl pro ČT mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. 

Lokální požár zasáhl jednotku parciální oxidace kolem půl páté ráno. „HZS Unipetrolu měl do pěti minut požár plně pod kontrolou a do 20 minut požár lokalizoval,“ doplnil Kaidl. Škoda je podle něj hlavně na potrubí, kabeláži a izolacích jednotky.

Provoz rafinérie je po požáru částečně omezen. Společnost prozatím odstavila výrobní jednotky vodíku a čpavku. „Podle našich prvních odhadů bude jednotka parciální oxidace uvedena zpět do provozu v následujících týdnech,“ doplnil Kaidl.

Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana na místě zasahovali jen podnikoví hasiči Unipetrolu. „Požár byl lokalizován v 7:42. Jednotka provedla měření termokamerou a detektorem uhlovodíků. Nikdo nebyl zraněn,“ doplnil.

Podle obyvatel Mostu a Litvínova požár provázely několik desítek minut otřesy a výbuch. Policie po dobu zásahu uzavřela silnici I/27. Mezi Mostem a Litvínovem nejezdily ani tramvaje.