Prezident Zeman přijal demisi Sobotkovy vlády. Poprvé v historii byla jen písemná

Prezident Miloš Zeman přijal demisi Sobotkovy vlády a pověřil ji výkonem funkce do jmenování nového kabinetu. Ke jmenování Babišovy vlády má dojít příští středu. Už zítra ale prezident jmenuje Babiše předsedou vlády.

Dnešní přijetí demise nezvykle neprovázela ceremonie na Pražském hradě. Sobotka je prvním premiérem od vzniku samostatné České republiky, který nepřišel oznámit konec své vlády prezidentovi osobně, ale o demisi informoval prezidenta dopisem.

Jeho vláda podala demisi minulou středu v návaznosti na konec ustavující schůze nově obsazené Poslanecké sněmovny. Kabinet už po říjnových volbách omezil svou činnost a soustředil se na neodkladné záležitosti či evropskou agendu. Přesto se ministři ještě jednou v demisi sejdou, poslední zasedání svolal Sobotka na středu 6. prosince. 

Sobotkova vláda byla jmenována 29. ledna 2014 a je teprve třetí v historii samostatné ČR, které se podařilo dokončit celý čtyřletý mandát. Předtím to byly vlády Václava Klause (1992–1996) a Miloše Zemana (1998–2002).

Babiš se stane premiérem na Mikuláše

Nově vznikající vláda Andreje Babiše bude čistě pod taktovkou ANO, ačkoli v ní bude pravděpodobně devět nestraníků proti pěti členům hnutí. Je ale otázkou, zda se kabinetu podaří získat důvěru ve sněmovně.

Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem na Pražském hradě ve středu ve 13:00. Od čtvrtka se pak bude scházet s ministerskými nováčky. První oficiální jednání nové vlády by se mělo uskutečnit příští středu hned po jmenování.

Všichni členové budoucí vlády se v pondělí sešli v sídle hnutí ANO, zabývali se rozpočtem, programovým prohlášením či možnými změnami v jednacím řádu vlády. 

obrázek
Zdroj: ČT24