Horská střediska hledají tisíce brigádníků. I přes nadprůměrné mzdy je zájem malý

Události ČT: Brigádníků je na horách nedostatek (zdroj: ČT24)

Horská střediska shánějí brigádníky. Potřeba jich jsou tisíce. Se začátkem sezony musí areály často i ztrojnásobit počet zaměstnanců. Jenže to je rok od roku složitější. Dokonce i přesto, že v nich mzdy v zimě rostou vysoko nad republikový průměr.

Česká horská střediska v zimě zaměstnají asi 40 tisíc lidí. Od hlídačů parkovišť, přes vlekaře, až třeba po pokojské.

Bez brigádníků by tři čtvrtiny zdejších služeb vůbec nemohly fungovat. Ke stovce stálých zaměstnanců jich například na Černé hoře v Krkonoších v zimě potřebují dalších tři sta. A to je čím dál větší problém. 

„Za poslední dva roky jsme zvedli mzdy o pětadvacet procent. Museli jsme si koupit pět domů, kde zaměstnance ubytováváme, aby vůbec na čtyři měsíce přijeli,“ uvedl ředitel Skiresortu Černá hora Petr Hynek.

V jinak chudém pohraničí se tak teď dá za barem vydělat měsíčně i 45 tisíc. Sehnat ale například kuchaře je prakticky nemožné. Volné zaměstnance po stovkách polyká konkurence.

„Hlavně velké fabriky. Tady to je Škodovka, u kolegů na jihu zase Bosch v Českých Budějovicích nebo pracovní trh v Rakousku,“ dodal Hynek. 

Podle provozovatelů areálů je jedinou možnosti investovat do léta a snažit se tak co nejvíc pracovních míst zachovat po celý rok.

Jinak se už za pár let může stát, že nebude, kdo by s prvním sněhem roztočil kola lanovek.