U Slavkova letos bojovalo tisíc vojáků. Příště jich může být kvůli nové zbraňové směrnici méně

Jihomoravským krajem znovu pochodovaly armády tří císařů, aby se utkaly pod kopcem Santon. Rekonstrukcí bitvy u Slavkova vojáci připomněli tažení císaře Napoleona. Účastnila se jí tisícovka vojáků. Za rok jich ale může být podstatně méně. Vojenské historické akce totiž může omezit nová zbraňová směrnice.

Iskander Timirov je už ve slavkovské bitvě počtvrté. Pokaždé si od českých přátel půjčuje zbraň. I když teď žije v České republice, pochází z Ruska a převážet vlastní pušku by pro něj bylo složité.

„Je to klubová zbraň, to zatím podle zákona jde, protože je to 'déčková' zbraň, může ji mít kdokoliv,“ říká člen klubu vojenské historie.

Rekonstrukce bitvy u Slavkova (zdroj: ČT24)

Podmínka účasti v bitvě: Zbrojní průkaz a trvalý pobyt v Česku

Podobné možnosti využívají i další cizinci, kteří se rekonstrukcí bitev účastní. Nová evropská zbraňová směrnice, která by měla vejít v platnost v září příštího roku, tuto praxi ale výrazně zpřísňuje.

„Pro nás by to znamenalo, že ti, co nemají zbrojní průkaz, by si ho museli udělat. Držitel zbraně by musel mít trvalý pobyt na našem území,“ vysvětlil Richard Klimovič, který v bitvě u Slavkova velel Ruské armádě.

Rekonstrukce bojů pod kopcem Santon se každoročně účastní okolo tisícovky vojáků. Jde o největší akci spojenou s napoleonskou tematikou u nás. To by se kvůli nové evropské směrnici mohlo změnit.

„Určitě se dá očekávat, že by se snížil počet účastníků těch velkých akcí, některé menší akce by pravděpodobně zanikly. Bude záležet na konkrétní podobě toho zákona,“ řekl člen představenstva Iniciativy spolků vojenské historie ČR Jakub Samek.

Česko podalo žalobu. Chce odklad účinnosti směrnice

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování. Omezuje proto držení krátkých samonabíjecích zbraní se zásobníkem nad dvacet nábojů. Nelegálními se stanou dlouhé střelné zbraně, které mají skládací nebo teleskopickou pažbu a lze je snadno ukrýt.

Česká republika zpochybňuje, že by takové omezení dokázalo zabránit terorismu. Sto tisíc lidí podepsalo petici, která odmítá regulaci zbraní a označuje ji za diktát ze zahraničí. Podpisy sbírali zástupci myslivců, zájmových i sportovních střelců a v červenci je předali vedení Senátu.

Česko podalo v srpnu k Soudnímu dvoru EU na evropskou směrnici o zbraních žalobu. Požaduje její zneplatění a odklad účinnosti.