Meteorologové varovali před náledím. V Náchodě havaroval autobus

Během úterka zůstane obloha převážně zatažená, od jihozápadu začne pršet a to ve všech polohách. Do deváté hodiny ranní platila výstraha před náledím. Řidiči by si měli dávat pozor zejména na severovýchodě území, řekla meteoroložka ČT Zuzana Krejčová. Některé kraje pokrývá sníh.

V Královéhradeckém kraji sněžilo a na některých horských silnicích zůstala rozbředlá vrstva sněhu. Teploty se na horách ráno pohybovaly dva stupně Celsia pod nulou. Sněžit má i přes den. Hlavní silnice v kraji byly ráno mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností.

V Náchodě se ráno v Českoskalické ulici střetl autobus s osobním autem. V Hradci Králové se na okruhu ráno srazila dvě auta. Obě nehody se obešly bez zranění. 

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá rozbředlý sníh. Sněhové a dešťové přeháňky zasáhly celý Zlínský kraj, silnice v regionu jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vozovky jsou vlhké či mokré, na některých úsecích po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V kraji bylo převážně zataženo, místy foukal slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia. Podle meteorologů by odpoledne měla stoupnout nejvýše na plus pět stupňů Celsia. Během dne bude pršet, v polohách nad 800 metrů nad mořem lze očekávat sněžení.

Počasí náledí
Zdroj: ČT24

Rozbředlý sníh na Liberecku

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci v horských oblastech Libereckého kraje. Rozbředlý sníh byl ráno i na silnicích první třídy 10, 14 a 35 na Semilsku a Jablonecku. Silnice v kraji byly sjízdné se zvýšenou opatrností, většinou byly vozovky mokré.

Ujetá nebo rozbředlá vrstva sněhu byla ráno na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš. 

  • Sníh by měl ze silnic postupně odtávat v důsledku příchodu teplé fronty. 
  • Meteorologové očekávají, že v déšť se postupně změní i srážky v horách. 
  • Teploty byly ráno v Libereckém kraji od dvou do minus dvou stupňů Celsia, přes den se podle předpovědi dostanou nad nulu i v horských oblastech.

Silnice na Vysočině byly ráno po solení převážně mokré, na vozovkách sypaných drtí byl místy ujetý sníh. V noci na úterý drobně sněžilo, napadlo od jednoho do pěti centimetrů sněhu. Nad ránem vyjelo přes 70 sypačů. Před sedmou ráno nebyly problémy v dopravě hlášeny, řekl ČTK Aleš Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Sněhové přeháňky byly v celém kraji. „Mezi druhou až třetí hodinou vyjely skoro všechny posádky. Situace se řešila solí, případně inertním posypem,“ uvedl Hubený. V pondělí večer ještě sníh tál, ale v průběhu noci zůstával zejména ve vyšších polohách ležet. U Štěměch na Třebíčsku nemohl kamion vyjet do kopce. V šest hodin ráno se teploty v kraji držely mezi nulou a jedním stupněm.

Počasí výhled
Zdroj: ČT24

Především na Červenohorském sedle si situace vyžadovala od řidičů v úterý ráno opatrnost, ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka sněžilo. Na ostatních místech Olomouckého kraje většinou padal déšť se sněhem. Silničáři silnice nad ránem posolili, cesty by tak neměly namrzat. 

Ujetá sněhová vrstva ležela po nočním sněžení hlavně ve vyšších polohách na severu regionu. Platilo to o hlavních tazích i vedlejších cestách. „Vše je sjízdné s opatrností, na Červenohorském sedle je uježděná vrstva sněhu a stále sněží, opatrnost je zcela jistě na místě. Jinak všechny hlavní silnice jsou posoleny, ošetřeny a jsou průjezdné,“ řekla ráno dispečerka společnosti, která má na starosti v kraji silnice prvních tříd.