Adventní trhy ve Vídni lákají i Čechy, v prosinci se navíc otevře nový úsek dálnice

Vídeňské vánoční trhy lákají návštěvníky z Česka hlavně kvůli atmosféře (zdroj: ČT24)

Vídeň zažívá vánoční nápor turistů. Rakouská policie spolu s pořadateli udělala řadu bezpečnostních kroků, aby minimalizovala riziko teroristického útoku na největších vídeňských trzích. Každoročně sem dorazí tři miliony návštěvníků, z toho půl milionu jsou cizinci, z nichž velkou část tvoří Češi. Těm se už v prosinci zrychlí cesta do rakouského hlavního města, protože se otevře další úsek dálnice A5 mezi Vídní a Brnem.

Vídeňské vánoční trhy mají šest století dlouhou tradici a návštěvníci ze sousedních zemí sem jezdí hlavně nasát vánoční atmosféru a ochutnat místní speciality. „Zatím jsme z toho úplně nadšení… i lidi se chovají úplně jinak,“ komentovaly trhy návštěvnice z Česka. Že jsou trhy u našinců populární, ukazuje i to, že organizátoři připravili bezpečnostní hlášení nejen v němčině a angličtině, ale i v češtině. 

Češi a Slováci tu nejenom nakupují, ale i prodávají. Lidé je potkají například ve stáncích s jídlem nebo i s dřevěnými hračkami. Ceny se od loňska příliš nezvedly, přesto návštěvníci utratí i tisíc korun za den.

Čechům cestu na oblíbené vánoční trhy urychlí plánované otevření dálnice mezi Vídní a Brnem. Rakouští silničáři chystají 8. prosince zpřístupnit dalších 25 kilometrů dálnice A5 na rakouské straně.

Trhy chrání betonové bloky maskované jako vánoční dárky

Nejvíce se v Rakousku obávají útoků podobných těm z Berlína nebo Barcelony. Proto se nejen u stánků před vídeňskou radnicí objevily různé druhy zátaras. Těžké betonové bloky, které mají možným útočníkům zabránit vjet mezi stánky, vypadají jako vánoční dárky, aby nekazily sváteční atmosféru. 

Posilovat bezpečnostní opatření začala Vídeň už koncem léta. Jako první vyrostly ochranné sloupky u budovy kancléřství a před prezidentským palácem. Podobná ochrana čeká i slavnou obchodní třídu Mariahilferstrasse, kde by se měly zábrany objevit na jaře. Jak přesně budou vypadat, se ale město ještě nerozhodlo.