Noční můra rady Vaňáska. Nevyřešená vražda Otýlie Vranské spěje po 80 letech k rozluštění

Události: K úplnému rozlousknutí vraždy Vranské potřebují kriminalisté test DNA (zdroj: ČT24)

Legendární případ české kriminalistiky, který se nikdy nepodařilo vyšetřit, spěje po 84 letech ke svému rozluštění. Světlo do případu vraždy Otýlie Vranské, kterou pachatel rozčtvrtil a jejíž ostatky se postupně objevovaly na různých místech, totiž vnesla analýza vzorků DNA.

Hrůznost kauzy strašila veřejnost a nedala spát kriminalistům ve 30. letech. Dopisy s údajnými informacemi o vraždě chodily na policii ještě po třiceti letech od vraždy, k níž patrně došlo v noci na 1. září 1933.

Torzo těla dvaadvacetileté prostitutky se našlo ve dvou kufrech ve vlacích, které mířily z Prahy na Slovensko. „Nikdy nebylo ztotožněno místo činu, motiv, a dokonce se nikdy nepodařilo ztotožnit ani osoby, nebo osobu, které uložily do dvou vlaků na dvou nádražích tyto těžké kufry,“ říká historik policejního muzea Radek Galaš.

Jedno tělo ve dvou kufrech

Jeden hnědý cestovní kufr s hlavou a dolními končetinami oběti objevil zaměstnanec 2. září 1933 ve vlaku na nádraží v Bratislavě, druhý kufr obsahující ženský trup pak našli ve stejný den ve vlaku v Košicích. Oba kufry byly do souprav naloženy 1. září v Praze.

Detaily k případu vraždy Otýlie Vranské v pořadu Z metropole (26. 1. 2013) (zdroj: ČT24)

Vzorky DNA z kufrů i z částí těla oběti nyní mají případ objasnit. Vrahy už kriminalisté znají s pravděpodobností 90 procent. Podle nich hrál roli milostný trojúhelník a Vranskou zavraždil rotmistr Josef Pěkný se svou druhou milenkou Antonií Koklesovou.

Milostný trojúhelník

Aby měli jistotu, potřebují vyšetřovatelé získat ještě souhlas jejich příbuzných s analýzou DNA. „Vlasy, které držela v ruce, Otýlii Vranské nepatří, to víme. Takže teď to potřebujeme porovnat s dalšími osobami,“ popisuje Galaš.

Jeden z potomků a příbuzných už podle policie analýzu odmítl, druhý se stále rozhoduje. Pokud by policie srovnávací vzorek získala, vražda se s největší pravděpodobností objasní. Jako první ji vyšetřoval proslulý policejní rada Josef Vaňásek, který byl mimo jiné předlohou postavy rady Vacátka ze slavného seriálu Hříšní lidé města pražského.

Vražda by možná zaskočila i Jacka Rozparovače

Podle pitvy zemřela Otýlie Vranská po sérii zásahů – dvě rány zřejmě sekáčkem na maso pravděpodobně způsobily ženě bezvědomí, poté jí byla ještě zaživa oddělena nožem hlava. Již do mrtvého trupu pak ještě pachatel sedmkrát bodnul. Následně bylo tělo oběti rozčtvrceno.

V souvislosti s událostmi předcházejícími vraždě se v případu objevuje pár rotmistra Josefa Pěkného a Antonie Koklesové, která se stejně jako Vranská živila nejstarším řemeslem. Podle některých výpovědí nabízel Pěkný Vranské dokonce sňatek a v osudný večer spolu všichni tři strávili chvíle v pražských nálevnách.

Poté se ale podle tehdejšího vyšetřování rozloučili a Vranská byla viděna během večera sama i s dalším mužem na různých místech. Podle vyšetřování zemřela mezi 1:00 a 3:00 ráno. Pěkný s Koklesovou patřili mezi podezřelé už při prvním vyšetřování, vzájemně si ale potvrdili alibi, že noc strávili společně.

Hrůzný čin tedy zůstal oficiálně neobjasněn až do dnešních dnů. Stejně tak není známo, kde je Otýlie Vranská pohřbena, i když pitevní zprávy naznačují, že by to mohlo být na Vinohradském hřbitově. Její pozůstatky se však ani po důkladném pátrání nenašly.

Vydáno pod