Třiatřicet let stará vražda rozluštěna. Pachatel ale potrestán nebude

Otisk dlaně pomohl objasnit vraždu, ke které došlo před 33 lety. Pachatel tehdy v Praze na Barrandově uškrtil jiného muže. Protože je ale případ promlčený, nelze viníka potrestat, informoval policejní mluvčí Jan Daněk.

Vražda se stala v listopadu 1984 na Barrandově. Pachatelem byl podle policie tehdy třiadvacetiletý mladík ze středních Čech, který přijel do Prahy na schůzku s dívkou. Protože nestihl zpáteční vlak, čekal na Hlavním nádraží na ranní spoj. Tehdy ho oslovil šestačtyřicetiletý muž, který mladíka nejprve pozval na pivo do restaurace a pak k sobě domů na panáka. V bytě se muži poprali a mladík svého hostitele uškrtil páskem.

Na místě viník zanechal jediný otisk dlaně, který nyní při kontrole daktyloskopických stop z neobjasněných trestných činů ztotožnili jihomoravští policejní technici. Pachatel se totiž mezitím dopustil jiné trestné činnosti, a tak se jeho otisky dostaly do policejní databáze.

K činu se viník nakonec doznal

Dopadený šestapadesátiletý muž se nejprve snažil kriminalisty přesvědčit, že s vraždou nemá nic společného. „Pak se ale začal do své výpovědi zaplétat, až se po chvilce k činu doznal. Také uvedl, že měl celá ta léta strach přijet do Prahy, aby nebyl dopaden,“ popsal policejní mluvčí. Po přiznání se prý muži viditelně ulevilo.

V 80. letech na případu pracoval vyšetřovací tým, který vyslechl přibližně tisícovku lidí a sestavil identikit podezřelého. Zajištěny byly i otisky prstů. Žádná stopa však tehdy nevedla k odhalení pachatele a z neobjasněné kauzy se stal v roce 1989 takzvaný kriminalistický pomníček.