Hamáček o ČSSD: Naším problémem je přílišná jednota

Interview ČT24: ČSSD se potřebuje vrátit k pluralitě, soudí Hamáček (zdroj: ČT24)

Končící předseda Poslanecké sněmovny a poslanec sociální demokracie Jan Hamáček nesouhlasí s tím, že za volebním neúspěchem ČSSD stojí rozhádanost strany. Právě naopak. Hamáček má za to, že vedení vzešlé z posledního sjezdu bylo velmi jednotné a to mohlo být příčinou odklonu voličů, kterým byly sympatičtí představitelé jiných názorových proudů v ČSSD. K pluralitě je třeba se vrátit, řekl Hamáček v Interview ČT24.

„Nemyslím si, že hlavním problémem byla nejednotnost sociální demokracie. Koneckonců vedení, které vzešlo z posledního sjezdu, bylo názorově velmi jednotné, a my se spíš musíme zabývat tím, proč nám tolik voličů odešlo k hnutí ANO. Podle našich analýz to bylo nějakých 360 tisíc voličů, kteří dříve volili sociální demokracii a nyní hnutí ANO,“ uvedl zatím ještě předseda sněmovny.

Zavzpomínal na své začátky v ČSSD, kdy se ve straně vedla velmi živá diskuse. Jednání předsednictva tehdy zabírala několik hodin a zaznívaly na nich nejrůznější argumenty. Nakonec se rozhodlo o nejsilnějším stanovisku demokratickým hlasováním. „To sociální demokracii dovedlo až k dvouciferným výsledkům, které začínaly na trojku,“ soudí Hamáček.

Pak podle něj přišel pomalý ústup ze slávy. „Do jisté míry mohl souviset také s tím, že názorové proudy vymizely nebo byly ze strany vytěsněny. Ukázalo se, že to asi není cesta kupředu,“ zmínil.

Sám se staví za to, aby se ČSSD k názorové pluralitě opět vrátila. „Ono to může vypadat, že se hádáme a nesouhlasíme spolu, ale demokracie je diskuse, a pokud na konci je nějaké demokratické rozhodnutí a aktéři ho respektují, pak je to základ demokratické strany,“ shrnul.

Proto je podle něj potřeba přijít s programovým mixem, který zaujme také další voliče a ty stávající neodežene.

Teď potřebujeme aktivizovat i bývalé členy a ne vyhazovat ty současné

Hamáček zmínil mimo jiné i názor, že nyní není ta správná chvíle kohokoli ze strany vyhazovat. Reagoval tím na rozhodnutí brněnské ČSSD o vyloučení občanského aktivisty a šéfredaktora Deníku referendum Jakuba Patočky. Důvodem je Patočkův podíl na organizaci referenda o poloze nádraží v Brně a jeho kritika postojů sociální demokracie k této problematice.

Události komentáře: Občanský aktivismus je podstatou sociální demokracie, říká vyloučený Patočka (zdroj: ČT24)

„Teď není prostor, abychom někoho vylučovali. Naopak bychom se měli snažit přesvědčit ty bývalé členy sociální demokracie, kteří od nás odešli, aby přinejmenším začali přemýšlet, jak sociální demokracii pomoci,“ tvrdí Hamáček.

ČSSD v říjnových sněmovních volbách získala 7,27 procenta hlasů, přičemž před čtyřmi lety vyhrála s 20,45 procenta. Předsednictvo strany schválilo nedávno návrh na konání volebního sjezdu sociálních demokratů 18. února 2018. Delegáti si tam vyberou nového předsedu i stranické vedení. V současnosti řídí ČSSD pověřený předseda a ministr vnitra Milan Chovanec.