Brněnský primátor Vokřál se distancoval od tvrzení, že ANO podporuje přesun nádraží

V Brně opět propukla debata, kde by mělo stát tamní nádraží. Jihomoravská buňka hnutí ANO v pondělí oznámila, že podporuje variantu jeho odsunu. Žít Brno tvrdí, že jde o porušení koaliční smlouvy. Primátor Petr Vokřál (ANO) se ale od stanoviska svých spolustraníků distancoval.

Náměstek primátora Brna Matěj Hollan (ŽB) označil výroky jihomoravského hnutí ANO o odsunu nádraží za porušení koaliční smlouvy. Proti svým spolustraníkům se ale večer postavil primátor města Vokřál, který se vyjádřil pro zachování koaliční dohody.

Podle Hollana se koalice shodla, že bude ohledně nádraží postupovat společně. O tom, že krajská organizace ANO podporuje odsunutou polohu nádraží, v pondělí informoval člen krajského předsednictva hnutí Jan Nečas. Podle Hollana mohl postup ANO, od kterého se primátor distancoval, vést až k dohodovacímu řízení, zda má koalice dál smysl.

Nečas jen několik hodin po svém vystoupení vyjádření upravil. Prezentoval ho prý předtím nešťastně.

„Klub krajských zatupitelů ANO na svém jednání diskutoval o poloze hlavního nádraží. Ačkoliv klub nepřijal žádné usnesení, zastupitelé se převážně vyjadřovali pro odsunutou polohu. Krajské předsednictvo o tom bylo informováno, žádné stanovisko ale nepřijalo,“ dodal Nečas, který původně uvedl, že vedení krajské organizace ANO podporuje odsunutou polohu.

Podle Vokřála se musí ANO nejprve seznámit se studií proveditelnosti. „Do konce roku chceme udělat představení pro všechny zastupitele a město vydá stanovisko asi v lednu,“řekl Vokřál. Celou záležitost označil za nešťastnou, která se vůbec neměla stát. 

Opozice chce nádraží odsunout, koalice si není jistá

Brněnskou koalici tvoří strany ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, SZ a TOP 09. Jednoznačný postoj k poloze brněnského nádraží například Žít Brno nemá.  Podle Hollana je pro cestující sice lepší centrální poloha, ale hnutí se chce přiklonit k jedné z variant až po posouzení pozitiv a negativ obou z nich. 

Jasno nemají lidovci ani TOP 09, kteří nejprve chtějí vyhodnotit závěry studie proveditelnosti. „Nepreferujeme žádnou variantu. Chceme si vyhodnotit pozitiva i negativa obou variant,“ uvedl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podobně situaci vidí TOP 09. „Nezáleží na tom, kde nádraží bude, ale hlavně aby konečně bylo a v co nejkratší době,“ doplnil primátorův náměstek Jaroslav Kacer (TOP 09).

Události v regionech (Brno): Varianty nového nádraží (zdroj: ČT24)

Studie proveditelnosti, kterou zpracovala Správa železniční dopravní cesty, uvedla, že jsou možné obě varianty a nádraží může stát v centru i v odsunuté poloze. V obou případech to vyjde na desítky miliard korun. Nádraží v odsunuté poloze by se podle studie mohlo začít stavět v roce 2020 a v centru v roce 2026. Současné nádraží kapacitně nestačí.

Proti odsunu nádraží se dlouhodobě staví Zelení. Náměstek primátora Martin Ander (SZ) už vyzval jihomoravské ANO k vysvětlení jeho postoje a původní pondělní vyjádření označil za neseriózní.

Pro odsunutou polohu jsou opoziční ČSSD, ODS i KSČM. Jejich zástupci shodně řekli, že odsunutá poloha je výhodnější, časově kratší i lacinější. Komunisté upozorňují na to, že pozdější zahájení výstavby ohrozí možnosti čerpání evropských dotací na stavbu nádraží.  

Z ČSSD vyloučili kvůli referendu o nádraží Patočku

Kvůli podílu na organizování referenda o poloze brněnského nádraží v neděli vyloučila jihomoravská ČSSD šéfredaktora deníku Referendum Jakuba Patočku. Podle něj jde o pošlapání sociálnědemokratických ideálů, proti čemuž hodlá vzdorovat. Tvrdí navíc, že podle stanov strany měl právo se jednání o svém vyloučení zúčastnit.

Události komentáře: Občanský aktivismus je podstatou sociální demokracie, říká vyloučený Patočka (zdroj: ČT24)

Patočky se zastal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Pokud tahle politika bolševické netolerance v sociální demokracii zvítězí, stane se z ní nevolitelná sekta,“ soudí premiér.

„Byl a stále je občanským aktivistou, nikoli politikem. Je představitelem sebe sama a straně škodil,“ řekl k tomu bývalý brněnský primátor a nově zvolený poslanec Roman Onderka (ČSSD), kterého městská konference podpořila v kandidatuře do vedení strany. V tajném hlasování se podle Onderky vyjádřilo 101 delegátů městské konference pro vyloučení Patočky, 13 proti.

„Pokud jde o kritiku mého občanského aktivismu, myslím si, že pokud chce ČSSD ještě někdy vůbec pomýšlet na to, že bude získávat nějaké větší podíly hlasů ve volbách, musí se k metodám občanského aktivismu vrátit (…). Lídři Labour Party v Británii Jeremy Corbyn a John MacDonald jsou celoživotní občanští aktivisté. Toto je pravá podstata sociálnědemokratické politiky, a pokud někdo tvrdí, že občanský aktivismus s ní není slučitelný, pak vůbec nerozumí tomu, co je to sociální demokracie,“ řekl Patočka ČT.