Na západ Čech dorazil sníh, ráno hrozí náledí

Západní Čechy v podvečer zasáhlo první sněžení. Meteorologové předpokládali, že do půlnoci může napadnout kolem deseti centimetrů a ve vyšších polohách 15 centimetrů nového sněhu. Na horách se mohou tvořit sněhové jazyky. Sněžení, byť mírnější nebo smíšené s deštěm, očekávají meteorologové i ve středních Čechách. Ráno hrozí náledí.

Podle dispečera správy silnic Plzeňského kraje Jiřího Slapničky sněžilo odpoledne několik hodin zejména v příhraničí, ve vyšších polohách Šumavy na Klatovsku a v Českém lese na Domažlicku a Tachovsku, ale také na severu Plzeňska. Ve vyšších polohách jsou silnice hodně mokré a je tam i sníh, od 22:00 má podle Slapničky znovu sněžit celou noc.

„Všude se jezdí, ale doporučujeme všem řidičům opatrnou jízdu,“ uvedl. K pondělnímu ránu se očekávají teploty kolem nuly nebo mírně pod ní a po celém kraji se může tvořit náledí. „Sněžilo na Tachovsku a na Železnorudsku: Nikde ale nejsou žádné nehody ani omezení,“ dodala krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Výstraha ČHMÚ platí hlavně pro západ Čech

Studený vzduch od severozápadu nad Česko postoupil v podvečer a původní déšť začal k večeru na západě a severozápadě Čech přecházet ve sněžení. Kvůli tomu také už odpoledne vydal výstrahu Český hydrometeorologický ústav; příval sněhu totiž může být intenzivní, napadnout mohou i tři centimetry za hodinu.

Výstraha před silným sněžením platila od 16:00 do 22:00 pro Karlovarský kraj a také sever Plzeňska a Tachovsko. Varování před novou sněhovou pokrývkou s nízkým stupněm nebezpečí se pak vedle zbytku Plzeňského kraje vztahuje až do hloubi noci i na jižní a jihozápadní okresy Středočeského kraje. Zde ovšem nemá sníh přesáhnout hranici pěti centimetrů.

V pondělí sníh pro podhůří Beskyd

V případě pondělního odpoledne a večera potom platí varování také pro Moravskoslezský kraj. „Tam by mělo sněžit hlavně v podhůří Beskyd, kde by mohlo napadnout kolem deseti centimetrů nového sněhu,“ uvádí Odstrčilová s tím, že sníh se čeká hlavně na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku.

S přesunem studené fronty přes české území by srážky nad Čechami měly už během noci a rána slábnout a měnit se v dešťové, ještě k ránu se ale mohou objevit sněhového přeháňky  i v nejnižších českých polohách. A protože fronta přinese ochlazení na teploty mezi dvěma stupni pod a nad nulou, hrozí i náledí.  

V noci bude sněžit i v nížinách
Zdroj: ČT24

Jižní půli Čech hrozí náledí

Varování před náledím platí pro Prahu, většinu středních Čech, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu v pondělí mezi 02:00 a 09:00. „Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky,“ uvedl ČHMÚ. Na ostatním území bude podle meteorologů klouzat jen výjimečně.

Motoristům meteorologové doporučili sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, přezout na zimní pneumatiky a do hor s sebou vzít sněhové řetězy. Lidé mají mít na paměti, že vozovky a chodníky budou místy kluzké, na horách mají sledovat informace horské služby.