České dráhy zdraží jízdné a mění slevy

S novým jízdním řádem zdraží České dráhy jízdenky v průměru o dvě procenta. Důvodem je očekávaný růst inflace, u cest do 70 kilometrů si cestující připlatí o jednu až dvě koruny navíc. Zlevní naopak skupinové jízdné pro šest a více cestujících.

Nový jízdní řád začne u spojů Českých drah platit 10. prosince, aktuální ceny jsou platné do půlnoci 9. prosince. Lze ale nakupovat jízdenky s dvouměsíčním předstihem, za současné ceny tak je možné kupovat jízdenky až do začátku února příštího roku.

Dvouprocentní zvýšení cen se týká obyčejného jízdného a tarifů, které jsou od něj odvozené, jako je zpáteční jízdné, nebo traťové jízdenky. „Tato úprava bude znamenat u obyčejného jízdného (beze slev) pro vzdálenosti od jednoho do 34 kilometrů zvýšení až o korunu, na vzdálenost 35 až 73 km zvýšení o jednu až dvě koruny a například na vzdálenost 150 km bude toto zvýšení pět korun,“ uvedly České dráhy.

České dráhy
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší
  • Děčín hl. n. – Benešov nad Ploučnicí – 11 km
  • stará cena: 25 Kč – nová cena: 25 Kč – zdražení 0 korun
  • Jihlava – Havlíčkův Brod – 27 km
  • stará cena: 47 Kč – nová cena: 48 Kč – zdražení 1 koruna
  • Praha–Kolín – 62 km
  • stará cena: 93 Kč – nová cena 95 Kč – zdražení 2 koruny 
  • Praha – Havlíčkův Brod – 136 km
  • stará cena: 192 Kč – nová cena 196 Kč – zdražení 4 koruny

Vyšší slevu mohou nově dostat skupiny o šesti a více cestujících, kteří se pro jízdu ohlásí dopředu například prostřednictvím internetového formuláře. V takovém případě dostanou všichni cestující padesátiprocentní slevu na jízdném. Dosud poloviční skupinovou slevu ČD účtovaly od třetí osoby. První cestující jel za obvyklé jízdné a druhý měl slevu 25 procent, řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Vrací se také síťová jízdenka na jízdní kolo. Letos ji dráhy zavedly na prázdniny, v minulosti však platila celoročně a od prosince tomu tak opět bude. Zatímco však do roku 2014 – kdy ČD zavedly stávající pásmové dovozné pro kola – stála celodenní síťová jízdenka 50 korun, nově zaplatí cyklisté téměř dvojnásobek (99 korun).

Více od nového jízdního řádu zaplatí i cestující přepravující objemnější zavazadlo. Služba úschova během přepravy se zdraží z deseti na 20 korun. Zvýší se rovněž přirážka za neuposlechnutí pokynů dopravce nebo porušení přepravních podmínek ze 400 na tisíc korun. Zůstane ale možnost tuto přirážku zaplatit na místě, nebo ve stanoveném termínu, částka tak bude 400 korun.

Změny hlásí také RegioJet

Novinky v dopravě ve středu oznámil rovněž konkurenční RegioJet podnikatele Radima Jančury. Od příští sezony se počet spojení žlutými vlaky rozšíří o 40 procent. Přibude například spojení z Prahy do Vídně, na Slovensku společnost přidá nové zastávky v Humenném a Michalovcích, v Česku v Opavě, Svitavách, Blansku, Letovicích či v Adamově.

Na rozdíl od Českých drah RegioJet nestanovuje cenu jízdenek spolu se změnou jízdního řádu a většina cen je tvořena podle aktuální situace na trhu. Takzvané kilometrické jízdné sice dopravce nabízí, ale tento tarif využívá jen minimum cestujících, například ti, kteří si jízdenku kupují přímo ve vlaku, uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.