Česká pošta nedostala licenci, nedoložila náklady. Dopis by zdražil na 25 korun, brání se

Český telekomunikační úřad zamítl žádost České pošty o vydání poštovní licence na období let 2018–2022. Důvodem je, že podnik nedoložil nákladovou orientaci svých cen. Česká pošta byla jediným účastníkem výběrového řízení.

„Česká pošta o licenci nepřijde, i když nesplnila podmínky výběrového řízení. ČTÚ jí udělí licenci na dalších pět let napřímo. Pro veřejnost ani další partnery pošty se od nového roku nic nezmění,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Stejné zůstanou ceny, počet poboček i rozsah služeb. 

ČTÚ, který podle zákona o poštovních službách rozhoduje o udělení poštovní licence a dohlíží, zda provozovatelé plní své povinnosti, chce ale základní poštovní služby zachovat i v následujícím roce. Proto chce poště nařídit, aby během roku 2018 zajišťovala služby za stávajících podmínek.

Úřad chce, abychom zdražili známku o 9 korun, brání se pošta

Česká pošta se hájí tvrzením, že splnila všechny podmínky výběrového řízení. Požadavky ČTÚ by podle jejího stanoviska vedly k výraznému zdražení. „Zákazníci České pošty by např. za obyčejný dopis zaplatili 25 korun namísto současných 16 korun. ČTÚ v rámci výběrového řízení bezdůvodně odmítlo výpočet České pošty ohledně nákladově orientovaných cen. Základní poštovní služby si objednává stát a jejich úhradu řeší tzv. poštovní zákon. Přístup ČTÚ by vedl k tomu, že stát si objedná rozsah poboček i parametry doručování, ale vše pak zaplatí běžní občané,“ píše pošta ve svém vyjádření.

Známka odbojové skupiny Tři králové
Zdroj: ČT24

ČTÚ po České poště navíc požaduje, aby do svých cen zahrnula i veškeré náklady tzv. břemene univerzální služby (povinnost provozovat 3200 pošt, zajistit doručování každý pracovní den atd.).

„Takové náklady ale z logiky věci nelze v tržním prostředí pokrýt v plném rozsahu z cen pro koncové zákazníky právě proto, že se jedná o mimořádné náklady, které žádný z ostatních provozovatelů poštovních služeb nenese,“ píše Česká pošta ve své reakci.

Že k výkladu pojmu „nákladově orientovaná cena“ přistupuje Česká pošta správně, potvrzují podle ní i odborná stanoviska předních auditorských firem jako je EY, BDO nebo Deloitte.

Licence zaručuje základní poštovní služby

Pošta v současnosti čerpá od státu příspěvek na poskytování základních služeb vyplývajících z licence. Jeho výše letos může dosáhnout maximálně půl miliardy korun a v dalších letech by měla klesat. Loni bylo maximum 600 milionů Kč.

Licence má zajistit celoplošnou dostupnost základních poštovních služeb ve stanovené kvalitě za dostupnou cenu. Patří mezi ně dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů a balíků do deseti kg, doručování peněžních poukázek, posílání doporučených a cenných zásilek nebo služby pro nevidomé. Vláda navíc nařídila, že držitel poštovní licence musí provozovat nejméně 3200 poboček.