Majitelé dronů nedbají na bezpečnost. Úřad loni přitvrdil s pokutami

Události: Nebezpečné používání dronů (zdroj: ČT24)

Úřad pro civilní letectví rozdal majitelům dronů v porovnání s loňskem dvojnásobné množství pokut. Na bezpilotní letadla si už stěžují i starostové měst s významnými památkami, které si čím dál více turistů prohlíží nejraději z ptačí perspektivy. Na místech se zvýšenou koncentrací lidí to ale může být i životu nebezpečné.

Nejčastějším důvodem náhlého pádu dronu bývá buďto nevyhovující technický stav stroje, špatné povětrnostní podmínky, nebo srážka s ptactvem či různými předměty ve vzduchu.

Úřad pro civilní letectví proto z bezpečnostních důvodů ani profesionály s drony nepouští na místa, kde by případný pád ohrožoval bezpečnost lidí. „Za finální provedení letu je vždy odpovědný ten pilot,“ upozorňuje mluvčí Úřad pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Lidé si z ptačí perspektivy chtějí nejčastěji prohlédnout okolní krajinu nebo historické památky. Jen do Lokte láká tenhle zážitek ročně desítky majitelů dronů. Radním města Loket ale vadí, že návštěvníci ohrožují bezpečnost ostatních lidí.

„Doufejme, že se zpřísní legislativa, že k tomu nebude nadále docházet a že se nějakým způsobem zvýší bezpečnost těch lidí, protože v dnešní době si myslím, že jsou tím ohrožení,“ říká vedoucí správy majetku města Loket Vít Cibuzar. Například na letištích likvidují drony speciálně vycvičení dravci.

Orel ničí dron
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

Váha průměrného dronu se pohybuje kolem 1,5 kilogramu. „Když to letadlo z těch 150 metrů 50 metrů spadne mezi lidi nebo majetek, tak může způsobit závažné škody nebo vážná zranění, ne-li smrt,“ varuje Petr Lněnička, předseda České asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel.

Lidé, kteří by se cítili létáním dronu ve své blízkosti ohroženi, mohou zavolat policii nebo podat podnět na Úřad pro civilní letectví. Ten za porušení bezpečnosti dává desetitisícové pokuty.