Porod u osmileté dívky i 75leté seniorky. Pojišťovny ročně odhalí tísíce chyb ve výkazech lékařů

Události: Podvody a omyly zdravotníků (zdroj: ČT24)

Zdravotní pojišťovny každoročně řeší tisíce omylů v rodných číslech a ve vykázaných výkonech. Občas tak dochází i k zaúčtování lékařských zákroků, které u konkrétních pacientů nejsou vůbec proveditelné. Třeba VZP dostala k proplacení porod u 75leté pacientky. V některých případech pak pojišťovny odhalí i podvody, kdy zdravotníci záměrně účtují vyšetření nebo výkony, které ve skutečnosti vůbec neprovedli.

Jedním z takových případů se stal případ paní Svobodové. Její syn chodil v mateřské škole na logopedii, po nástupu na základní školu už ale další sezení nepotřeboval. Logoped ovšem účtoval pojišťovně hodiny dál, aniž by o tom rodina věděla.

Na nesrovnalosti přišla sama pojišťovna. Ten samý lékař totiž naúčtoval i za další klienty dohromady desítky tisíc korun. V současné době už jeho případ řeší soud.

Jen pojišťovna ministerstva vnitra má aktuálně otevřených 16 podobných případů. „Vyčíslená škoda je téměř 29 milionů korun, ale musím připomenout, že z toho 23 milionů korun představuje jeden lékař, který už byl nepravomocně odsouzen na sedm let do vězení,“ uvedla mluvčí této pojišťovny Hana Kadečková.

Podvody ale nejsou podle pojišťoven až tak časté. Většinou se zjistí, že se zdravotník jenom spletl – nejčastěji v rodném čísle nebo kódu, který označuje konkrétní zákrok nebo vyšetření. „Jsou výkony, které z povahy věci nelze poskytovat muži nebo naopak ženě. Určitě jsou to výkony, které jsou nějakým způsobem vázány na věk,“ říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Mobilní aplikace
Zdroj: ČT24

Kontrolovat lze už i přes mobil

„Objevily se například případy, kdy nám zdravotnické zařízení vykázalo porod u osmileté a desetileté dívky, nebo i u 75 leté paní. Pacientky opravdu byly v daném zařízení ošetřeny, ale při vypisování výkonu se lékař nebo zdravotnický personál zmýlili,“ potvrzuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Lidé si mohou sami ověřit, jakou péči na ně ten který lékař vykazuje. Pojišťovny jim buď na pobočce, nebo poštou dodají kompletní výpis toho, co v jejich případě zdravotníci inkasovali. Většina pojišťoven už nabízí i elektronickou verzi – třeba v mobilní aplikaci.