Voják, kterého zabil ve Vyškově granát, ho nejspíš odpálil sám. Měl z něj vyrobit maketu k výuce

Za výbuchem granátu na vojenské ubytovně Jugo ve Vyškově stojí zřejmě nadporučík, který granát sám odpálil. Podle webu iDNES.cz voják spolu s dalším důstojníkem granát prepaparovali, protože z něj chtěli vyrobit maketu určenou k výuce kadetů.

K výbuchu došlo letos 19. září v místech ubytovny, kde neměla munice co dělat. Není ani jasné, odkud granát pocházel.

Podle webu iDNES.cz, který se odvolává na zdroj obeznámený s vyšetřováním, přednášel zemřelý nadporučík vojenské policie o munici a zbraních. Studenty učil na maketách granátů a v tomto případě se snažil maketu vyrobit. Přestože nebyl pyrotechnik.

Druhý důstojník, který byl v místě výbuchu, je po operaci oka a mimo ohrožení života. Odmítl však vypovídat.

Výbuch se odehrál ve veřejnosti nepřístupných sklepních prostorách, které využívala Vojenská policie. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nešlo o sklad munice a prostor nebyl určený k tomu, aby se tam nacházela výbušnina. Případ se proto dál vyšetřuje.

Vojenská akademie ve Vyškově je vzdělávacím a výcvikovým zařízením ministerstva obrany. V areálu jsou kromě poslucháren a učeben i trenažéry pro dělostřelectvo, tankové jednotky, mechanické jednotky a potápěče, haly vzdušných sil s trenažéry a leteckou technikou a také sportoviště.