Nemocnice nemusí platit odškodné za heparinového vraha. Pozůstalí chtěli 9 milionů

Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí zaplatit odškodné téměř devět milionů korun, které po ní požadovalo pět pozůstalých po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové z listopadu 2016. Nemocnice se podle soudů nedopustila žádného protiprávního jednání. České televizi informaci potvrdila Zuzana Micová z trestního úseku Vrchního soudu.

Pětice pozůstalých se žalobou chtěla domoci náhrady nemajetkové újmy ve výši 8,8 milionu korun za smrt svého příbuzného. Nemocnice pochybení dlouhodobě odmítá. Odvolací soud jí nyní dal za pravdu.

„Vrchní soud v Praze v případě odvolání pětice pozůstalých potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové. Čekáme ještě na vypracování písemného rozhodnutí,“ sdělila ČT pracovnice trestního úseku Vrchního soudu v Praze Zuzana Micová. 

Náhrady nemajetkové újmy se domáhali pozůstalí po Ivu Řípovi, který po podání heparinu zemřel 9. července 2006. Podle žaloby mohla nemocnice při správné prevenci a správném vyhodnocení předchozích podezřelých případů a správném léčení předejít úmrtí. Před Řípou se v nemocnici stalo sedm podobných případů.

Pozůstalí se peněz od Zelenky nedočkají

Královéhradecký soudce Jan Fifka ale loni v listopadu rozhodl, že se nemocnice nedopustila žádného protiprávního jednání, které by zasáhlo do osobnostních práv žalobců a zapříčinilo jim újmu. Nezanedbala ani prevenci, jak jí bylo vytýkáno v žalobě.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a sedm jich vykrvácelo. U deseti dalších se o vraždu pokusil.

Nyní si odpykává doživotní trest vězení. Podle rozsudku má také pozůstalým zaplatit téměř 2,4 miliony korun. Peněz se ale od něj asi nedočkají. Podle informací Havlíčkobrodského deníku je Zelenka bez majetku a ve vězení nepracuje. Kvůli úhradě řízení u soudů na něj bylo vydáno několik exekucí.