Francouzi žijí o čtyři roky déle než Češi. Krok s nimi srovnáme nejdříve v roce 2027

Délka dožití se v Česku od roku 2000 poměrně zvýšila. U mužů o téměř 4,5 roku, u žen o skoro čtyři roky. Češi a Češky přesto žijí v průměru o několik let méně než lidé například ve Francii, Španělsku nebo Skandinávii. Nynější délky života v bohatších zemích EU by Česko mohlo dosáhnout nejdříve na začátku 30. let. Roli v prodlužování života hraje životní styl, prostředí i moderní medicína.

Čeští muži se nyní průměrně mohou dožít 76,2 roku a české ženy 82,1 roku. Vyplývá to z projekce obyvatelstva do roku 2100, z výsledků mezinárodního srovnání a z dat Českého statistického úřadu o obyvatelích republiky.

Podle střední projekční varianty by české ženy mohly překročit věk 86 let v roce 2037. Čeští muži by se přes osmdesátku mohli přehoupnout v roce 2033. Podle nízké varianty by naděje dožití mužů přesáhla 80 let až v roce 2043 a u žen by se na 86 let dostala před polovinou století v roce 2048.

Stárnutí populace není hrozba, ale přirozený vývoj

Češi stejně jako obyvatelé jiných vyspělých států stárnou. Lidé nad 65 let tvoří nyní asi 18,8 procenta populace. Podle projekce by to v roce 2030 mohlo být asi 24 procent, v polovině století pak zhruba 32 procent. Nejvyšší by měl být podíl v šedesátých letech, překročit by mohl 34 procent. Do konce století by se pak mohl zhruba o dva procentní body snížit.

Experti nicméně uvádějí, že stárnutí populace by se nemělo vnímat jako hrozba, ale jako přirozený vývoj. Rostoucímu počtu seniorů a seniorek by se proto měl přizpůsobit důchodový i zdravotnický systém. Posílí i takzvaná stříbrná ekonomika, tedy služby a výroba produktů pro starší lidi.

Francouze doženeme nejdřív v roce 2027

Podle výsledků mezinárodního srovnání byla v roce 2014 střední délka života žen ve Francii 86 let, ve Španělsku 86,2 roku, v Itálii 85,6 roku, v Lucembursku 85,2 roku, ve Finsku 84,1 a ve Švédsku 84,2 roku. Češky se dožívaly 82 let.

Naděje dožití mužů ve Francii v roce 2013 byla 79,5 roku, v Itálii 80,7 roku, na Kypru 80,9 roku, ve Švédsku 80,4 roku. V Česku to bylo 75,8 roku, loni pak 76,2 roku. Naději žít tak dlouho jako před třemi lety Francouzi budou mít Češi podle propočtů demografů nejdřív v roce 2027, Češky se pak na střední délku života Francouzek dostanou nejdřív v roce 2030.

V EU je na tom nejhůř Bulharsko

Z nových členských zemí má nejdelší dobu dožití Slovinsko, žije se tam o několik měsíců déle než v Portugalsku a zhruba o dva roky déle než v Česku. Nejhůř je na tom v EU Bulharsko. Bulharky se v průměru dožívají o čtyři roky nižšího věku než Češky a o osm let méně než Francouzsky a Španělky.

Demografický vývoj v Česku po roce 1989 kopíruje situaci ve vyspělých státech. V délce života je ale ČR podle odborníků tak snadno nedožene, i když každoročně přibývá několik měsíců. Naděje dožití se totiž posouvá i na západě, v některých státech dokonce rychleji. Roli v prodlužování života hraje životní styl a prostředí i moderní medicína. 

Vydáno pod