Od roku 1990 zestárl průměrný Čech o šest let. Nastává éra vdov

Průměrný věk obyvatel Česka se každoročně zvyšuje. Od roku 1990 se prodloužil o více než pět let a osm měsíců. Ženy jsou v průměru starší než muži, žijí totiž déle. Muži za poslední čtvrtstoletí ale zestárli o něco rychleji. Přibývání lidí ve vysokém věku bude podle expertů nejvýraznější demografickou změnou, která vyspělé země ve 21. století čeká. Někteří sociologové hovoří dokonce o éře starších žen či éře vdov. Seniorek je totiž víc než seniorů. Ženy žijí déle a často ve stáří zůstávají samy.

Průměrnému Čechovi bylo koncem roku 2016 čtyřicet let a sedm měsíců. Průměrná Češka byla skoro o tři roky starší a bylo jí 43 let a pět měsíců. Proti roku 1990 jsou tak muži starší o více než šest let, ženy o pět a půl roku. Zatímco v roce 1990 bylo průměrnému obyvateli republiky 36 let a necelé čtyři měsíce, na konci loňska mu už bylo rovných 42 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Delší život a méně dětí

Hlavní důvody toho, že Česká společnost stárne, jsou dva. Život se prodlužuje a dětí se rodí méně. V roce 1990 žilo v Česku 1,3 milionu osob nad 65 let a 2,2 milionu dětí do 15 let. V roce 2016 už skoro dva miliony pětašedesátiletých a starších osob a pouze 1,6 milionu dětí. Lidé nad 65 let tak nyní tvoří téměř pětinu obyvatel a děti asi 15 procent.

  • Chlapci, kteří se narodili v roce 2015, mají podle statistiků průměrnou šanci žít téměř do 76 let.
  • Průměrná naděje dožití stejně starých děvčat je skoro 81 a půl roku.
  • Čtyřicetiletí muži mají nyní před sebou v průměru asi 37 let života a stejně staré ženy pak zhruba 42 let.
  • Pětašedesátileté muže v Česku čeká v průměru ještě 16 let a pětašedesátileté ženy přes 19 let života.
  • zdroj: Český statistický úřad

Podle statistické projekce obyvatelstva bude starších lidí v Česku dál přibývat. Zatímco nyní žije v zemi přes 400 tisíc osmdesátníků, v roce 2030 by jich mohlo být dva krát více. Průměrný věk by mohl překročit 45 a půl roku. V polovině století by osmdesáté narozeniny mohlo mít za sebou téměř 1,2 milionu lidí. Průměrný věk by se mohl blížit k devětačtyřiceti letům.

Životní styl a moderní medicína

Odborníci uvádějí, že na stárnutí společnosti by se nemělo pohlížet jako na hrozbu, ale jako na přirozený jev. Někteří experti mluví o prodlužování středního věku a odsouvání stáří do vyšších let.

Poukazují na to, že díky změně životního stylu, moderní medicíně a péči o zdraví žijí lidé mnohem déle bez zdravotních obtíží než dřív. I tak by se na stárnutí ale měly státy připravit a reformovat své důchodové a zdravotnické systémy.

Vydáno pod