Nová bezplatná linka nabízí dlužníkům pomoc, když na dveře zaklepe exekutor

Nová bezplatná linka nabízí dlužníkům pomoc, když na dveře zaklepe exekutor (zdroj: ČT24)

Česká asociace povinných spouští novou bezplatnou linku. Nabízí okamžitou pomoc při zabavování majetku. Volat na ni tak můžou dlužníci, kterým na dveře zaklepe exekutor. Výjezdních jednotek právníků a dalších vyškolených lidí zatím funguje pět, v budoucnu by měly být v každém kraji. Cílem je zabránit vyhroceným situacím při zabavování majetku dlužníka.

Při zabavování majetku hraje velkou roli moment překvapení. Dlužníci jsou tak příchodem exekutorů často zaskočení a neví, jak jednat. K dispozici jim je nyní na bezplatné SOS lince vyškolený člověk, který jim vypjatou situaci pomůže vyřešit.

„Může nám zavolat prakticky každý dlužník v situaci, kdy si neví rady. Protože většina těch lidí je finančně negramotná, neznalá zákonů,“ uvedl Jan Brezáni z České asociace povinných.

  • běžné oblečení
  • vybavení domácnosti (kuchyňská linka, lednice, pračka, stůl, židle, postel …)
  • snubní prsteny apod.
  • zdravotnické potřeby
  • věci, které dlužník nutně potřebuje k práci

Bezplatně poradit se dlužníci můžou ještě dřív, než k zabavování majetku dojde, i u Exekutorské komory. Podle jejích zkušeností ale lidi osvěta příliš nezajímá a této možnosti příliš nevyužívají.

obrázek
Zdroj: ČT24

K prosinci roku 2016 bylo v Česku v exekuci 902 tisíc fyzických a právnických osob, což je o 14 procent více než v roce 2015. Nejvíce exekučních řízení bylo v Ústeckém kraji, Praze a Moravskoslezském kraji. Celková vymáhaná částka soudními exekutory činí 325 miliard korun. Téměř polovina dlužníků má 4 a více exekucí, tedy prakticky nevymahatelné dluhy.