Ukradené známky se objevily po 26 letech

Ukradené známky se objevily po 26 letech (zdroj: ČT24)

Tehdy, před 26 lety, to byl skandál. Z přísně střežených panelů známek sběratele z Nizozemí Johana Kleina zmizely dvě nejcennější: čtyřkorunová na žilkovaném papíře a chybotisk 50 na 50 doplatit. „Byla otřesena důvěra sběratelů v to, že jejich známky, které milují a nechtějí se jich vzdát, jsou ohroženy,“ říká soudní znalec ve filatelii František Beneš.

Pátrání po známkách bylo marné. Až teď, po čtvrtstoletí, se objevily v Česku. Holanďanovu čtyřkorunovou z Tokia dal do aukce v domě Burda v Praze Ludvík Pytlíček. Svou sbírku rozprodává. V Tokiu v roce 1991 vedle Kleina také vystavoval. „Já jsem tu známku koupil, de facto vyměnil se sběratelem panem Kleinem. Nějaké peníze jsem mu doplatil, mám k tomu veškerou dokumentaci o výměně. Já mám čisté svědomí,“ říká filatelista ze Semil Ludvík Pytlíček.

Ludvík Pytlíček řekl, že známku získal před výstavou v Tokiu. Jenže tam byl jako majitel uvedený Holanďan Klein a ten nahlásil její krádež. „Mně se zdá, jestli to není o pojistném podvodu pana Kleina,“ konstatuje Pytlíček.

Ztracená známka mířila do dražby 1. října. Když znalec zjistil původ, z aukce ji stáhli. Na trhu se teď navíc objevila zřejmě i druhá kradená rarita z Tokia. Anonymní prodejce ale na schůzku s kupcem nepřišel. „Ne, ne, ne, s tím nemám nic společného,“ dodává Pytlíček. Podle advokátky Gabriely Vilímkové je ale pravděpodobné, že krádež, byť velká, je již po patnácti letech promlčená.

Za nález známek byla vypsaná i odměna

Nizozemský filatelista Klein se s krádeží svých známek nikdy nesmířil. Vypsal odměnu, která povede k nálezu známek. „On měl hypotézu, že známky se mu ztratily, aby nemohl vyhrát hlavní cenu v Tokiu. Já bych nikdy nevěřil, že se tohle může stát, že se znovu objeví,“ říká znalec filatelie Jiří Majer.

Syn Johana Kleina přiletí do Česka. Chce zajít na policii a známky získat zpět. Aby splnil přání zesnulého otce.