Září je na západě Čech nejchladnější za posledních 15 let. Sezona končí

Září je na západě Čech nejchladnější za posledních 15 let (zdroj: ČT24)

Teploty kolem nuly, místy už i noční nebo ranní mráz. Podle statistik pozorovatelů a meteorologů na západě Čech zažíváme nejchladnější září za posledních 15 let. Zaskočení tím jsou hlavně zahrádkáři a provozovatelé kempů, kterým tak předčasně skončila sezona. Příští týden by se ale mohlo znovu oteplit. Teploty přes den i v chladnějších částech Česka se zřejmě znovu vyšplhají k 20 stupňům.

Ještě v pondělí se přízemní mráz vyskytoval na českém území jen výjimečně, a to především na stanicích v horských oblastech. Díky jasné obloze a slabému větru ale už v úterý ráno lidé škrábali namrzlá okna aut i v nižších polohách.

Chladno je především na západě Čech. Měřicí stanice na Šindelové letos už pět dní po sobě zaznamenala mráz ve dvou metrech nad zemí. Teploměry zde ukázaly -0,8 stupně Celsia, při zemi dokonce až minus tři stupně.

„Loňské září bylo na Karlovarsku nejteplejší za posledních 29 let. Toto září je zatím nejstudenější za 15 let,“ řekl ČT spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík. Rozdíly teplot jsou skutečně veliké. Loni 12. září naměřili na Šindelové bezmála 30 stupňů Celsia, letos necelých 15.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Pociťují to i provozovatelé kempů, které už mnohde několik dní zejí prázdnotou. Radost z chladného počasí nemají ani zahradníci, kterým ranní mráz ničí letničky. Obvykle přitom i na západě Čech vydrží až do října.

Podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické by se ale v závěru měsíce mělo oteplit. „Pokud předpověď vyjde, bude mít letošní září průměrnou teplotu 12,5 stupně. Ve srovnání s loňskem bude sice výrazně chladnější, ale bude se držet průměru,“ dodala.    

Na babí léto je ještě čas

Na babí léto si navíc musíme ještě počkat. Počítá se do něj totiž období, které nenavazuje přímo na léto, tedy až přelom září a října. Většinou nastupuje kolem svátku svatého Václava.