Exředitel věznice podle soudů podplácel. Líbal ale trvá na politickém pozadí

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Platí tak verdikt Krajského soudu v Českých Budějovicích, který mu uložil tříletý trest za podplácení s podmínečným odkladem na pět let. České televizi informaci potvrdil Okresní soud v Táboře.

Tomáš Líbal, který v minulosti zastával také funkci ekonomického náměstka ředitele Vězeňské služby, se podle obžaloby snažil podplatit nadřízeného. Tehdejšímu generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi nabídl úplatek za to, že ho vrátí do funkce ekonomického náměstka.

Exředitel věznice údajně sliboval Ondráškovi na tajných schůzkách měsíční provizi ve výši 100 tisíc korun ze stavebních zakázek. Ondrášek ale věc oznámil Generální inspekci bezpečnostních sborů. Schůzky si navíc nahrával. Inspekce později Líbala zadržela, strávil zhruba dva měsíce ve vazbě.

Okresní soud v Táboře Líbalovi udělil tříletou podmínku. Krajský soud ji loni v prosinci potvrdil. Navíc zvýšil peněžitý trest na 600 tisíc korun a dobu zákazu činnosti na devět let. Bývalý žalářník s trestem nesouhlasil a obrátil se na Nejvyšší soud. 

Tomáš Líbal vinu od začátku odmítá a tvrdí, že má případ politické pozadí. Už v minulosti prohlásil, že se stal nežádoucím pro nástupu Heleny Válkové (ANO) do funkce ministryně spravedlnosti.