Lidovci zahájili volební kampaň. Slibují schopnost kompromisů a „zodpovědnou solidaritu“

KDU-ČSL zahájila volební kampaň (zdroj: ČT24)

Piknikem v centru Prahy zahájila KDU-ČSL závěrečnou část kampaně pro říjnové volby do sněmovny. Strana chce voličům nabídnout program slibující prosperitu země, silné osobnosti bez skandálů a také schopnost hledat kompromis. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek při zahájení kampaně nevyloučil povolební spolupráci s hnutím ANO, odmítá ale, aby ve vládě zasedl člověk, který čelí obvinění.

KDU-ČSL podle Bělobrádka nabízí program pro všechny generace. „Pro děti a mladé nabízíme jako prioritu školství a vzdělání, protože bez něj nebude prosperita. Pro střední generaci nabízíme prosperitu, která je založena na tom, že budeme schopni inovovat, budeme mít dobře fungující ekonomiku, která bude konkurenceschopná. Třetí skupina jsou senioři, kteří už si svoje odpracovali a zaslouží si péči.“

Podle Bělobrádka lidovci nabízejí řešení postavené na dlouhodobém programu, tzv. zodpovědné solidaritě, umí dělat kompromisy a dohodnout se. „Tam, kde jsme, se snažíme mírnit hrany, dokážeme spoustu věcí dojednat tak, aby znesvářené strany nakonec zchladily hlavy a přišly k rozumnému řešení, které je ve prospěch všech,“ řekl šéf strany.

Nabízíme zodpovědné řešení pro Českou republiku postavené na našem dlouhodobém programu – na zodpovědné solidaritě.
Pavel Bělobrádek

Možnost  povolební spolupráce s hnutím ANO neodmítl. „Ano, to nemůžu vyloučit, pokud žádná lepší kombinace nebude. Každopádně pro nás je podstatné, jaké by byly poměry, složení vlády a program. Vyloučit mohu, že já bych byl zastáncem toho, aby ve vládě seděl někdo, kdo je třeba obviněn,“ dodal.

Cílem KDU-ČSL je dosáhnout lepšího výsledku než ve volbách v roce 2013, kdy strana získala 6,8 procenta hlasů. Pavel Bělobrádek uvedl, že lidovci směřují k zisku 8 až 10 procent hlasů.

KDU-ČSL zahájila závěrečnou část volební kampaně
Zdroj: ČTK