Chceme být v hlavním proudu EU, vládu vůdců odmítáme. TOP 09 zahájila kampaň

Kalousek: Jsme jediná pravicová proevropská strana (zdroj: ČT24)

V zájmu každého tuzemského občana je, aby Česká republika zůstala v hlavním proudu Evropské unie. Při zahájení žhavé fáze kampaně před nadcházejícími volbami to prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zároveň svou stranu označil za jedinou proevropskou sílu na české pravici a odmítl směřování země k „vládě vůdců“.

„Chceme, aby se Evropská unie měnila, ale aby se měnila s námi – a ne bez nás. Prosazujeme politiku, která nepřipustí, aby se Česká republika ocitla na evropské periferii. Naopak jsme přesvědčeni, že je v bytostném národním zájmu každého českého občana, aby Česká republika teď i v budoucnu byla vždy přítomná v hlavním proudu Evropské unie,“ uvedl Kalousek.

Důraz na aktivní členství v evropském společenství patří mezi osm programových priorit, se kterými chce TOP 09 v říjnovém hlasování voliče oslovit. Prezentuje se jako jediná proevropská pravicová strana, která „důsledně prosazuje vládu práva“, stojí o zachování masarykovské a havlovské tradice tuzemské demokracie a odmítá „vládu vůdců“.

Nabídka TOP 09: Zdravotnický nadstandard i důchodová reforma

Kromě důrazu na demokracii a občanské svobody voličům slibuje jednotný účet, ze kterého se občan – podobně jako na internetovém bankovnictví – dozví o všech svých povinnostech, závazcích i nárocích vůči státu.

Do zdravotnictví chce vrátit možnost nadstandardů, hodlá prosadit důchodovou reformu a zasadit se o řádný kariérní život žen například tím, že by na výhody rodičovského příspěvku mohli dosáhnout i prarodiče.

Do posledních sněmovních voleb, ve kterých získala dvanáct procent hlasů a šestadvacet mandátů, šla TOP 09 ještě pod vedením Karla Schwarzenberga a za podpory Starostů a nezávislých. Ti letos kandidují samostatně a TOP 09 si vyjednala podporu malých středopravicových stran: Konzervativní strany, Liberálně ekologické strany, monarchistů z Koruny České a Klubu angažovaných nestraníků.

Schwarzenberg coby čestný předseda vede pražskou kandidátku. „Nemám strach ani před komunisty, ani před anonisty. Mám obavy z toho největšího politického tábora – a to jsou nevoliči. Lidé, kteří nejdou k volbám a potom pouze remcají u piva,“ prohlásil při zahájení kampaně. „Vyzývám všechny občany, aby k volbám opravdu šli a aby si uvědomili, že každý z nich má odpovědnost za osud našeho státu a našich dětí.“ 

  • KSČM: 29. června 2017
  • SPD: 20. července 2017
  • ČSSD: 29. srpna 2017
  • ODS: 1. září 2017
  • STAN: 3. září 2017
  • ANO: 3. září 2017
  • TOP 09: 4. září 2017
  • KDU-ČSL: 5. září 2017