Pelikán obvinil policii, že chce ovlivnit volby. Chovanec žádá vysvětlení, opozice rezignaci

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) obvinil v rozhovoru pro týdeník Respekt policii, že se snaží ovlivnit volby tím, že v srpnu požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poté Pelikána vyzval, aby svá slova vysvětlil a doložil. Kvůli Pelikánovým výrokům se má příští týden sejít sněmovní ústavně právní výbor.

Pelikán uvedl, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity Babiše a Faltýnka právě nyní. „Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ řekl v rozhovoru pro Respekt. Jediným možným důvodem k tomu podat žádost před volbami je podle něj ovlivnění hlasování.

Ministr Pelikán nakonec se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil. Redakce ho přesto vydala s tím, že připojila jeho stanovisko: „Vyslovuji v něm svoje osobní názory, za nimiž si sice stojím, jsem ale zároveň přesvědčen, že bych je ve své současné roli veřejně prohlašovat neměl.“ 

Ministr vnitra Milan Chovanec se na Pelikána za to, že obvinil policii z ovlivňování voleb, zlobí. Po jednání vlády řekl, že chtěl, aby mu Pelikán řekl, čím je jeho tvrzení podložené. „Já jsem ho vyzval, aby nám klidně v režimu tajné sdělil informace, které má,“ uvedl Chovanec. „Pokud ty informace nemá, tak je to vyfabulováno, aby kryl šéfa svého hnutí. Pak by se měl za svá slova zodpovídat,“ dodal. Pelikán se podle něj hájil tím, že si vydání rozhovoru nepřál.

Kalousek: Pelikán by se měl omluvit, nebo odstoupit

Pelikánovy výroky ostře odsoudil také předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ministr obvinil Policii ČR z toho, že manipuluje trestním řízením, aby ovlivnila výsledky voleb,“ uvedl.

Připomněl, že Pelikán je odpovědný za nestranný výkon funkce státního zastupitelství, které nad vyšetřováním bdí. „Pokud se politik s touto odpovědností dopustí podobných výroků, měl by se veřejně omluvit, nebo okamžitě odstoupit,“ dodal opoziční politik.

Podle Martina Plíška (TOP 09) jsou ministrovy výroky skandální a nepřijatelné. „Úplně jsem se vyděsil při jeho odpovědi, že po volbách bude vyšetřování policie zbytečnou prací,“ uvedl. Pelikán by měl podle něj rezignovat.

Pelikánovy výroky projedná výbor

Kvůli Pelikánovým výrokům se má příští týden sejít ústavně právní výbor sněmovny. Stane se tak na popud poslance Jana Farského (STAN, za TOP 09), kterému se podařilo získat podpisy dalších sedmi členů. Jednání by se podle něj mohlo uskutečnit nejspíš ve středu. 

„Ministr spravedlnosti Pelikán zpochybnil nezávislé vyšetřování Čapího hnízda a postup policie v kauze týkající se Andreje Babiše označil za účelový,“ uvedl Farský jako důvod svolání schůze. Termín chce předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) svolat tak, aby vyhovoval koaličním i opozičním poslancům. „Určitě pana ministra pozveme, budu se snažit ten termín sladit i s ním,“ řekl Tejc.

Ústavně právní výbor má 19 členů a podle jednacího řádu je jeho předseda povinen svolat schůzi výboru, pokud ho o to požádají alespoň dvě pětiny všech jeho členů. Na svolání má lhůtu 15 dnů. Pod žádost o svolání se podle Farského podepsali ještě poslanci Martin Plíšek (TOP 09), Bronislav Schwarz (ANO), Vlastimil Vozka (ANO), Marek Černoch (Úsvit), Stanislav Grospič (KSČM), Marek Benda a Pavel Blažek (oba ODS). 

Jde o miliony na Čapí hnízdo

Policie požádala o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, aby je mohla obvinit v kauze Čapí hnízdo. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou dotaci. Po několika letech dodržování dotační podmínky se vrátila pod Agrofert.

O žádosti o vydání jedná mandátový a imunitní výbor, své stanovisko by měli jeho členové vyřknout do 5. září, kdy začne příští schůze Poslanecké sněmovny. V jejím průběhu by se poslanci mohli dostat k samotnému hlasování o vydání.

Babiš označil žádost za snahu o jeho politickou likvidaci, srovnal ji i s procesy v Československu v 50. letech minulého století. Za to si ale vysloužil kritiku, nad takovým přirovnáním se pozastavil i Robert Pelikán v rozhovoru pro Respekt.