Nahrávat tajně Babiše není trestný čin. Policie případ novináře Přibila odložila

Policie s definitivní platností odložila trestní oznámení, které podal předseda hnutí ANO Andrej Babiš kvůli uniklým záznamům hovorů s novinářem Markem Přibilem. České televizi to potvrdil státní zástupce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 Martin Černý. Babiš Babiš rozhodnutí označil za šílené, jelikož z něj vyplývá, že se všichni mohou navzájem beztrestně odposlouchávat.

„S definitivní platností nebyly v této věci zahájeny úkony trestního řízení. Ta věc je vlastně skončená. Nebyla zjištěna žádná skutečnost, která by nasvědčovala, že by mohlo dojít, byť eventuálně, k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů. Skutečnost, že dojde k nahrání někoho bez jeho souhlasu, ještě nezakládá trestní odpovědnost,“ uvedl Černý.

Andrej Babiš k odkladu trestního oznámení
Zdroj: ČT24
Andrej Babiš k odkladu trestního oznámení
Zdroj: ČT24

Oznámení podal Babiš v květnu

Městské státní zastupitelství obdrželo v květnu trestní oznámení bývalého ministra financí Andreje Babiše kvůli záznamu jeho hovorů. Ty se objevily na internetu, Babiš na nich mluví s bývalým novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem.

„Mám důvodné podezření, že jsem již delší dobu sledován a odposloucháván,“ prohlásil Babiš. Oznámení pro podezření z porušení cizích práv podal na neznámého pachatele. Exministr už dříve také médiím řekl, že by útok na něj mohl pocházet z okolí ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá.

Nahrávky byly zveřejněny na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Na první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně premiéra Sobotky či novinářích. Na druhé se s Přibilem bavil o zveřejňování kompromitujících materiálů. Na třetí nahrávce ministr mluvil o zveřejnění informací ze spisu policie.

Babiš autenticitu nahrávek nezpochybnil. Opakovaně ale uvedl, že jsou zmanipulované a že se stal obětí cílené provokace. Babiš taky popírá, že by měl někdy k dispozici takzvaný živý policejní spis.