Premiér chválil ministra Hermana, hlavně za opravy památek. ODS skoro žádné úspěchy nevidí

Premiér pochválil ministra kultury za dobré čerpání evropských fondů (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pochválil ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na bilanční schůzce především za čerpání peněz z evropských fondů v jeho resortu. Spokojen byl také s opravami památek a sídel institucí financovaných ze státního rozpočtu. Premiér připomněl, že se nepodařilo prosadit zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře a památkový zákon. Oba politici se shodli na tom, že do voleb ještě chtějí dokončit odkup vepřína v Letech, aby tam mohlo vzniknout pietní místo.

Vedle revitalizace Klementina, kterou premiér chválil – i když podle zaměstnanců knihovny trvá příliš dlouho a komplikuje některé činnosti knihovny – Sobotka ocenil i rekonstrukci Uměleckoprůmyslového a Národního muzea, zahájení rekonstrukce Státní opery Praha či odkup provozní budovy Národního divadla. Sobotka zmínil také navýšení podpory kinematografie.

Významné téma je podle Sobotky otázka platů v kultuře. „Jsem rád, že se nám podařilo navýšit hladinu průměrného platu v resortu kultury oproti roku 2013 zhruba o 35 procent. Teď 1. července vláda schválila nařízení, kterým se zvýšily platy těm nejhůře placeným zaměstnancům veřejného sektoru a dotklo se to také více než devítiprocentního nárůstu tarifních platů zaměstnanců v kultuře včetně zaměstnanců Národní knihovny,“ řekl Sobotka.

Podle Hermana se podařilo navýšit také rozpočet resortu, z necelých 9na 13 miliard korun. „Při nástupu naší vlády do funkce jsem slíbil, že dosáhneme 1 procenta na kulturu ze státního rozpočtu. V letošním roce jsme na 0,96 procenta, v rozpočtu příštího roku na 1,3 procenta. To je velký úspěch,“ uvedl ministr. Podle opozice je ale číslo po odečtení nákladů na církevní restituce výrazně nižší.

Památkový zákon potopili i poslanci ČSSD

Nepodařilo se naopak prosadit zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře a památkový zákon, které vládní programové prohlášení slibovalo. „Nepodařilo se najít takový tvar tohoto zákona (o veřejnoprávní instituci v kultuře), který by bylo možné projednat ve vládě a poslat ho do Poslanecké sněmovny. Myslím, že tato věc zůstává pro příští vládu,“ uvedl premiér.

Památkový zákon podle Sobotky nedopadl „příliš šťastně“. Pro jeho zamítnutí ve sněmovně hlasovali i poslanci ČSSD. „Myslím, že tak byla zmařena docela velká práce, která ze strany ministerstva kultury na tomto zákoně byla odvedena,“ řekl k nezdaru normy, o jejíž přijetí usilovalo několik českých vlád. Její poslední navrhovaná podoba podléhala od začátku kritice z mnoha stran včetně některých expertů z památkové péče.

Po zamítnutí svého zákona hovořil ministr Herman o podrazu a obvinil poslance, že podlehli „lobbismu a politikaření“. Zároveň však ujistil, že památková péče tím není ohrožena. Nadále se bude řídit několikrát novelizovaným zákonem z roku 1987.

Jako úkoly, které před Hermanem a také ministrem Janem Chvojkou (ČSSD) ještě stojí, Sobotka zmínil dořešení výkupu vepřína v Letech. Prioritou pro nejbližší období ministerstva kultury by také měla být organizace oslav výročí založení Československa a připomínky pražského jara 1968 či rekonstrukce budov Národní galerie.

Za čtyři roky se nestalo nic, zní z opozice

Podle odborného mluvčího ODS pro resort kultury Marka Pokorného ale mnoho důvodů ke chvále není. „Pro mě to jsou čtyři roky, kdy se na ministerstvu nestalo téměř nic,“ řekl. Platy podle něj rostly hlavně pod tlakem odborů a vlády, nikoli díky aktivitě ministra Hermana, a řízení resortu odpovídá nastavení z poloviny 90. let.

Marek Pokorný, odborný mluvčí ODS pro resort kultury (zdroj: ČT24)

„Vepřín v Letech pokládám za velmi důležitou kauzu, která snad po čtyřech letech spěje k nějakému závěru. Tam je iniciativa pana ministra asi nepřehlédnutelná, byť k tomu trošku populisticky používal politickou podporu ministra financí Andreje Babiše. Ale to ostatní jsou akce, které byly rozjety dávno předtím, než se vůbec kolega Herman stal ministrem. Základy byly položeny tak před deseti lety,“ upozornil Pokorný.

Resort podle něj navenek vypadá plně funkční hlavně proto, že je v něm nyní relativně dost peněz. „Peníze se ovšem rozdělují způsobem, který je velmi konzervativní a žádným způsobem nepřipravují resort na to, čemu bude čelit v příštích 5, 10, 15 letech. Vytváření klidu v resortu na základě peněz, které do něj nalévám, je pro mě velmi slabý výkon,“ dodává mluvčí ODS pro kulturu.