Hermanovu výpověď z ÚSTR bude řešit Nejvyšší soud. Ústav podal dovolání

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) podal k Nejvyššímu soudu dovolání v civilním sporu se současným ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Ten byl v roce 2013 odvolán z funkce ředitele a dostal výpověď, podle pravomocného rozsudku byla ale výpověď neplatná, protože tehdejší vedení ústavu mohlo Hermanovi nabídnout pozici tiskového mluvčího.

Informaci o dovolání ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Miroslava Sixtová i mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček. „Podali jsme dovolání, protože bylo zcela absurdní po tehdejší ředitelce Pavle Foglové chtít, aby se v okamžiku, kdy byl pan Herman odvolán a navážel se do Ústavu a kritizoval tehdejší vedení, najednou stal tiskovým mluvčím. Ostatně mu to místo také nikdo nenabízel. Podstata dovolání spočívá právě v upozornění na tuto absurditu,“ uvedl.

„Z ÚSTR mě vyhodili neprávem. Odvolací soud to dnes znovu potvrdil. Jsem rád, že se po čtyřech letech tento spor konečně vyřešil s jasným výsledkem,“ napsal v dubnu na Twitteru současný lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Už dříve uvedl, že mu nejde o peníze, ale o princip a spravedlnost. Žalobou prý usiloval o to, aby soud jednoznačně řekl, že byl porušen zákon.

Neplatnost výpovědi v dubnu letošního roku pravomocně potvrdil pražský městský soud. Herman je tak stále zaměstnancem ústavu, který mu před výpovědí správně měl nabídnout jiné místo, což neučinil.

Herman se na soudy obrátil poté, co byl v dubnu 2013 sesazen z funkce ředitele ústavu a současně propuštěn. Bránil se jak proti odvolání z funkce, tak proti výpovědi z pracovního poměru. Zatímco výpověď v pořádku nebyla, odvolání podle dřívějšího rozsudku ano, protože rada ústavu měla k tomuto kroku kompetence.

Vydáno pod