Většinu ze čtyř miliard dostanou sportovci během léta, slíbil Sobotka

Tuzemské sportovní organizace dostaly v rámci deseti dotačních programů už necelou půldruhou miliardu korun a většina z celkových 4,4 miliard by k nim měla doputovat během prázdnin. Po jednání s ministrem školství Stanislavem Štechem to oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Ministr Štech informoval o tom, že je v rámci deseti programů, které jsou určeny na neinvestiční dotace pro sportovní organizace, vyplaceno zhruba 1,4 miliardy korun,“ oznámil premiér po jednání s šéfem resortu tělovýchovy i se zástupci tuzemských sportovních organizací. „Celková alokace by letos měla být zhruba 4,4 miliardy korun a drtivá většina by měla být vyplacena během července a srpna.“

Podle Štecha je množství přidělených peněz zatím výrazně vyšší než loni, zpoždění je ale přesto zcela evidentní. Expertní skupina by měla zajistit, aby se situace za rok neopakovala. „Měli by v ní být silně zastoupeni představitelé sportovního prostředí a pracovat na úpravě pravidel, jak by měl být financován sport v roce 2018 a dále. To je věc, která nesnese odkladu a je potřeba na ní začít pracovat okamžitě,“ řekl s tím, že poprvé by skupina mohla zasednout už na konci srpna.

Politici: Za zpožděním jsou i závěry NKÚ

Zpoždění výplat podle obou politiků nezpůsobila jen dotační aféra kolem bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové a tehdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty. Vliv měly také kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a vnitřní audity ministerstva, ale také fakt, že se peníze začaly rozdělovat přímo mezi jednotlivé instituce pracující s mládeží. Podle Štecha se kvůli tomu muselo přesunout šest zaměstnanců v rámci ministerstva.

O dotace z programu V, který je klíčový pro fungování českého sportu, podaly žádosti ve druhém kole i všechny zbývající sportovní svazy, zopakoval Štech. Sportovní svazy původně tvrdily, že podmínky jsou pro ně nesplnitelné, takže velké svazy o peníze v úvodním kole ani nepožádaly. Podle ministra resort podmínky nijak neměnil a jen upravil formulář. „Druhá výzva v tuto chvíli probíhá, během srpna, nejpozději v září, by měly být rozeslány zbylé částky programu V,“ dodal Sobotka.