Na urgentní příjem přichází řada lidí, jejichž fyzické potíže způsobuje psychika

Události ČT: Přes urgentní příjem se do nemocnic dostane 700 tisíc lidí ročně (zdroj: ČT24)

Na urgentní příjem v českých nemocnicích přichází řada lidí, kteří sice pociťují akutní problémy, ovšem jejich příčinou je psychika pacienta. Jen ve Fakultní nemocnici Motol jsou to dokonce tři pětiny ze všech, kteří na pohotovost dorazí. České nemocnice ročně přijmou skrze pohotovosti přes 700 tisíc lidí. S těmi, kteří hospitalizaci nepotřebují a po ošetření odejdou domů, to budou miliony lidí. Přesná čísla neexistují.

„Naším hlavním úkolem je rozlišit, zdali potíže pacienta jsou opravdu subjektivní nebo zda se za nimi neskrývá nějaká zásadní choroba,“ říká primářka Oddělení urgentního příjmu dospělých FN Motol Lenka Kozlíková.

Kvůli velkému počtu psychosomatických potíží lékaři často nejdřív pacienta vyšetří a poté i sledují přímo na pohotovosti. Až podle výsledků testů pak rozhodují o hospitalizaci. Na urgentním příjmu v pražském Motole ročně ošetří přes 75 tisíc pacientů.

Urgentní příjmy se soustředí do velkých nemocnic

Neodkladná péče se v Česku stále víc koncentruje do velkých nemocnic. Nově třeba vzniknou centrální urgentní příjmy v mladoboleslavské a benešovské nemocnici, kde zatím scházejí. Jen pár procent z celkového počtu pacientů na pohotovostech tvoří lidé, kteří potřebují rychlý zásah lékařů.

Do českých nemocnic ročně putuje 2,5 tisíce lidí s mnohočetnými zraněními, kteří jsou v bezprostředním ohrožení života. A nemocnice za účelem ošetření vážných případů lékařům pořizují stále modernější verze přístrojů. Třeba na motolském urgentním příjmu využívají moderní transportní ventilátor v případech, kdy pacient nemůže dýchat sám.

  • Urgentní příjmy jsou určeny pro krátkodobý pobyt pacienta. Po stanovení diagnózy, stabilizaci a primárním ošetření má putovat dál na příslušné pracoviště s lůžky, nebo odchází do domácího ošetřování.