Stát dá další peníze na Dešťovku. Ve srovnání s jinými programy ale šetří

Události, komentáře: Voda a sucho (zdroj: ČT24)

Stát rozdá dalších 200 milionů, aby zamezil plýtvání vodou. Lidé budou moci peníze z dotačního programu Dešťovka použít například na zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady nebo její použití pro splachování záchodů. Ministerstvo životního prostředí nabídlo prvních sto milionů již koncem června, za 28 hodin ale byl dotační program vyčerpán.

Když nabízelo ministerstvo životního prostředí dotace na nákup nových domácích kotlů, rozdávalo miliardy. Na zlepšení hospodaření s vodou dává jen stovky milionů – o další dvě bude možné přihlásit se od 7. září.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přiznal v Událostech, komentářích, že to není mnoho, upozornil však, že oproti kotlíkovým dotacím, kde se rozdávaly i evropské peníze, jde v případě programu Dešťovka pouze o státní zdroje.

„Ten program od začátku měl mít hlavně motivační funkci. Motivační v tom, aby se o tom začalo mluvit, což se zřejmě povedlo. Výzva byla velmi úspěšná, my jsme to vyčerpali za 28 hodin,“ uvedl Richard Brabec.

Druhou výzvu v dotačním programu chce ministerstvo rozdělit na dvě části. Jedna z nich by měla směřovat výhradně do suchých oblastí. Podrobnosti zatím ministr nerozvedl, mohlo by ale jít o místa, kde v posledních třech letech museli lidé chodit pro vodu k cisternám, nebo o lokality, kde platil zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů. Mimo taková místa by potom mohli lidé dostat přispěvky pouze, pokud by se chtěli pustit do náročnějších projektů, jako je recyklace vody na WC.

Sucho je – navzdory mimořádně prudkým dešťům, které v minulém týdnu zasáhly velkou část Čech – po dvou letech opět velmi aktuálním tématem. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odhadl koncem června, že kvůli suchu hrozí pokles výnosů u některých plodin více než o polovinu obvyklé míry. Nejvíce postiženy jsou okresy na jižní Moravě a ve středních Čechách.

Podle meteorologů se navíc při deštích z konce června nebe nadlouho řádně vypršelo a teď přijde další období bez velkých srážek.