Náklady na sociální dávky vzrostou o 12 miliard. Ty pro nejchudší se ale zvyšovat nebudou

Události: Dávky pro nejchudší se zvyšovat nebudou (zdroj: ČT24)

Stát plánuje, že příští rok zmrazí většinu sociálních dávek. Půjde například o životní a existenční minimum, porodné či mateřskou. Naopak náklady na nemocenskou nebo na přídavky na děti vzrostou o miliardy korun. Vyplývá to z prvního návrhu státního rozpočtu na příští rok, který schválila vláda.

Zvýšení dávek pro nejchudší by podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) koalice neschválila. „Má se jít případně cestou navýšení minimální mzdy tak, aby se rozdíl mezi sociálními dávkami a minimální mzdou co nejvíce zvětšil, aby se opravdu vyplatilo jít pracovat,“ vysvětluje politiku vlády Marksová.

Dávky v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24/MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí naposledy prosadilo zvýšení životního a existenčního minima před pěti a půl lety. Od té doby zůstávají obě dávky zmrazené.

Zatímco pravicová opozice s rozhodnutím vlády souhlasí, komunisté by chtěli nejnižší sociální dávky o několik stovek zvýšit. „Zkuste si za nominální hodnotu těchto dávek něco pořídit, to skutečně není rozmařilost,“ podotýká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Zmrazené sociální dávky pro rok 2018
Zdroj: ČT24/první návrh státního rozpočtu na rok 2018

Náklady na nemocenské dávky mají růst

Kromě životního a existenčního minima stát příští rok zmrazí také peněžitou pomoc v mateřství (tzv. mateřskou dovolenou) a rodičovský příspěvek (tzv. rodičovskou dovolenou).

Opozice úspory chválí. „Už tak se zvyšují mandatorní výdaje v mnoha jiných oblastech. Za tohle bych vládu nekritizoval, to bych naopak ocenil,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Je to samozřejmě tím, že rozpočet kromě toho, že je vždycky politický, tak je tentokrát zároveň volební. Takže mandatorní výdaje tam extrémně narůstají.
Ivan Pilný

Naopak náklady na nemocenské dávky, na státní sociální podporu a na další dávky vzrostou podle rozpočtu celkem o víc než 12 miliard. Například přídavky na děti vzrostou o 300 korun měsíčně. Zároveň na ně bude mít nárok víc lidí.

Růst sociálních dávek v roce 2018
Zdroj: ČT24/první návrh státního rozpočtu na rok 2018

„Přibyla nová dávka otcovského a také předpokládáme, že projde ošetřovatelské tříměsíční volno, což by také bylo z nemocenského pojištění,“ doplnila ministryně Marksová.

Koalice bude o rozpočtu vyjednávat celé léto. Předpokládané výdaje na sociální dávky by se ale už výrazně měnit neměly.

Důchody by podle návrhu rozpočtu měly příští rok stoupnout o zhruba 500 korun měsíčně, což si vyžádá oproti letošku navíc 21,6 miliardy korun. Rovněž s částkou 21,8 miliardy korun počítá návrh na navýšení platů ve státní sféře. Rozpočet ministerstva obrany by měl stoupnout o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun.

S rozdělením financí naopak nejsou spokojeni rektoři. Místo o původní čtyři a půl miliardy korun by si podle předběžného návrhu státního rozpočtu měly vysoké školy polepšit jen o sto milionů korun.