Volby se blíží. Vláda přidá rodinám s více dětmi, pečovatelům, policistům, hasičům i dozorcům

UDÁLOSTI: Novela o sociálních službách je jedním z posledních opravdu důležitých zákonů, které projednala současná vláda (zdroj: ČT24)

Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách, počítá například s větší podporou rodin s třemi a více dětmi nebo zvýšením příspěvku na péči. O rozhodnutí kabinetu informoval mluvčí vlády Martin Ayrer, návrh teď dostanou poslanci. K předloze mělo kvůli zvýšení nákladů výhrady ministerstvo financí. O 10 procent si mají od července polepšit také policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí pro bezdětné a rodiče jednoho dítěte počítá se zvýhodněním početnějších rodin. Rodiče dvou dětí by v případě jeho schválení parlamentem ušetřili 1,5 procenta z hrubé mzdy, rodiče tří dětí 4 procenta a rodiče čtyř dětí 6,5 procenta. Na nižší odvody by měl nárok jen jeden z páru. Rozpočtové dopady resort vyčíslil na 3,9 miliardy korun.

„Lidé, kteří mají děti, finančně táhnou budoucí generaci – a mají k dispozici mnohem méně peněz než lidé, kteří se rozhodnou děti nemít nebo je prostě nemají,“ vysvětlila před pár dny ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) důvody, proč se návrh na největší změny v přímém zdanění rodin za posledních deset let snažila prosadit.

Brífink: Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách i zálohované výživné (zdroj: ČT24)

Detailní podoba Novelu kvůli nedořešeným připomínkám kritizovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová i šéf resortu financí Andrej Babiš, kterému se nelíbí hlavně zvýšení nákladů.

Plán MPSV na změnu v odvodech na sociální pojištění
Zdroj: ČT24

Vláda podle ministerstva zdravotnictví schválila také legislativní zakotvení hospiců do českých norem a úpravu zákona o zdravotních službách. Smyslem je podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) deklarovat existenci hospiců, v nichž se pečuje o osoby v poslední fázi života. „Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že tato změna povede k větší dostupnosti hospicové péče pro všechny, kdo ji potřebují,“ uvedl.

Ministři podpořili i návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval stát a po dlužníkovi by je pak vymáhal.  Děti z domácností s nižším příjmem by měly dostávat podle svého věku maximálně 2088, 2568 či 2940 korun, tedy nejvýš 1,2násobek životního minima.

Na děti vyšší slevy i přídavky

Politici chtějí rodiny s dětmi podpořit i nižšími daněmi. Koalice se už na začátku února dohodla, že ještě do voleb prosadí zvýšení daňové slevy na první dítě o 150 korun měsíčně na 1267 korun. Platit by měly začít od nového roku a s návrhem souhlasí i opozice.

Zároveň s tím mají od ledna vzrůst přídavky na děti pro pracující rodiče o 300 korun a bude na ně mít nárok víc lidí. Zatímco dnes pobírají přídavky rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima, nově to má být do 2,7násobku.

Zpětně od letošního prvního ledna mají vzrůst daňové slevy i na druhé a další dítě. A to o 200 korun měsíčně u druhého a o 300 korun u třetího dítěte. Návrh vrátili kvůli jiným ustanovením zpátky do sněmovny senátoři. Poslanci by ho měli znovu schválit v dubnu. Lidem peníze stát vrátí příští rok při zúčtování daní.

Platy v bezpečnostních sborech vzrostou o 10 procent

Vláda také schválila více peněz pro policisty, hasiče, celníky, vězeňské dozorce nebo členy tajných služeb. Od začátku července jim mají platy vzrůst o deset procent.  Informoval o tom ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na navýšení platů domluvil na začátku března s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Nejen policisté, ale i hasiči, vězeňská služba, celní správa, BIS a ostatní složky velmi složitě chápou, že když denně slouží státu a riskují život, že se ten stát ze dne na den rozhodne jim odebrat peníze. Byli jediní v tomto státě, kterým se to stalo a dnes se to zhojí. Od 1. 7. to uvidí na svých výplatních páskách,“ řekl Chovanec.

Jeho resort na to vynaloží 1,2 miliardy korun. Podle Chovance je růst platů v bezpečnostních sborech klíčový, sám to označil za nápravu situace vzniklé za vlády Petra Nečase v roce 2011. Tehdy mzdy klesly kvůli úsporným opatřením právě o 10 procent. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35 tisíc korun.