Sobotka o teroristických útocích: Nechali jsme se ukolébat klidnými roky

Sobotka: Kazatele nenávisti je třeba vykázat (zdroj: ČT24)

Evropská unie v uplynulých letech ztratila obezřetnost vůči dění v sousedních regionech a nemyslela na svou ochranu. V souvislosti s teroristickými útoky v Anglii to v rozhovoru pro Týden v politice prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Země s početnými muslimskými komunitami by podle něj měly zostřit svou politiku a vyhošťovat ty duchovní, kteří podněcují k nenávisti.

„Evropa se nechala ukolébat dobrými roky, kdy se utlumil politický extremismus a skončily politicky motivované atentáty v Británii nebo Německu,“ prohlásil předseda vlády s odkazem na někdejší aktivity irské IRA nebo západoněmecké RAF. „Evropa myslela na spolupráci v oblasti obchodu a nemyslelo se na ochranu vnější hranice a stabilizaci regionů v jejím sousedství, kde se rozsypala Libye a začala válka v Sýrii. Dneska už je Evropa poučenější,“ dodal s odkazem na migrační krizi.

Předseda vlády rovněž zopakoval, že Česko nadále prosazuje pomoc v místech, která jsou přímo postižená válečným konfliktem nebo humanitární krizí, což by podle něj migračním vlnám mohlo předejít. Rozvojová pomoc určená pro státy Afriky nebo Blízkého východu tak podle Sobotky musí pokračovat i v budoucnu, nově by se ale měla provázat podmínkami vůči podporovaným státům.

„Chtěl bych, aby rozvojová pomoc byla jasně propojená s azylovou a návratovou politikou. Aby bylo jasné, že když někam posíláme peníze a snažíme se pomoct ve školství a ve zdravotnictví, tak budou tyto státy přebírat zpět nelegální migranty, kteří nedostanou v Evropě azyl a budou pomáhat například při ochraně hranic,“ uvedl.

Sobotka: Je třeba zasáhnout proti duchovním, kteří šíří nenávist

Současně s tím premiér upozorňuje, že západoevropské státy s početnými muslimskými komunitami potřebují zaujmout striktnější politiku vůči tomu, jak je u nich islám financovaný – ať už jde o stavbu mešit nebo působení islámských duchovních.

„Není možné, aby za peníze, které přicházejí z Blízkého východu, šířili duchovní v mešitách nenávist a evropské státy proti tomu nezasáhly. Vede to k radikalizaci a teroristickým útokům a bude potřeba přísnější politika ve vypovídání duchovních nebo extremistů,“ prohlásil Sobotka.

Problematická se v tomto ohledu podle analytiků jeví zejména kulturně-ideologická politika Saúdské Arábie, která ve světě podporuje šíření salafismu, Saúdy vyznávané, rigidní větve islámu, která nemá daleko ke zmutování do sunnitského extremismu.