Poslanci navrhli na vyznamenání Vlka, Sáblíkovou, válečné hrdiny i lékaře. Kavana odmítli

Sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání kardinála Miloslava Vlka in memoriam, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou in memoriam. Na seznamu, jenž čítá celkem 36 jmen a který dolní komora schválila, figurují také historik Petr Čornej, psychiatr Cyril Höschl nebo bývalý hokejový brankář Jiří Holeček.

Zeman už oznámil, že Sáblíkovou o státním svátku 28. října ocení. Sáblíková má na kontě pět olympijských medailí, včetně tří zlatých, 17 titulů mistryně světa či 11 celkových triumfů ve Světovém poháru. Naopak o vyznamenání pro Vlka prezident neuvažuje. Vlk podle něj udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší.

Sněmovní nominaci dostali váleční letci Josef Koukal a Václav Kopecký, střelec bombardovací perutě Jaroslav Hofrichter nebo další váleční veteráni Antonín Šubrt a Josef Balejka, všichni in memoriam.

Na státní vyznamenání by mohli mít šanci také například pneumolog Boris Šťastný, hrudní chirurg a traumatolog Leopold Pleva, ekonom Milan Zelený, sochař a medailér Milan Knobloch, vědec Vladimír Mařík, skladatel Miloš Štědroň a bývalý motokrosový reprezentant Jaroslav Falta.

Dolní komora nakonec oproti předběžném seznamu nenavrhla diplomata a bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, zpěváka Epanastatise Prusalise in memoriam, jenž vystupoval na akcích KSČM, a novinářku a aktivistku Věru Pickovou in memoriam, která byla za druhé světové války vězněna v koncentračním táboře a později se zasloužila o založení Společnosti Julia Fučíka.

Dolní komora hlasovala po jednotlivých jménech z navrženého seznamu, který předložil organizační výbor. O nominacích se ale nedebatovalo.