Sobotka poslal na Hrad návrh na odvolání Valachové, jako jejího nástupce navrhuje Štecha

Události ČT: Sobotka přijal rezignaci Valachové. Na ministra školství navrhl Štecha (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Návrh na její odvolání odeslal na Pražský hrad. Zároveň navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi, aby novým ministrem školství jmenoval dosavadního náměstka Valachové Stanislava Štecha. Ministryni Sobotka pochválil za její výsledky a zároveň ocenil její rozhodnutí podat demisi, podle něj tím přispěla ke zvýšení politické kultury v Česku.

Ministryně školství se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Zeman se s Valachovou potká v neděli

Zatím není jasné, jak se k Sobotkovým návrhům postaví prezident. Ve čtvrtek uvedl, že se chce s Valachovou sejít a přemlouvat ji, aby si rezignaci rozmyslela, protože má podporu velké části odborné veřejnosti. Setkání obou politiků se uskuteční v neděli večer v brněnském hotelu International. „Ve hře jsou vždycky všechny možnosti,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident nebude v žádném případě podléhat nějakému nátlaku,“ dodal.

Za jednu z variant Zeman označil možnost, že by nechal ministryni v demisi do konce funkčního období Sobotkovy vlády. Valachová to nechtěla komentovat. „S panem prezidentem se určitě sejdu a uvidíme, co mi všechno sdělí,“ řekla.

Úkoly pro Stanislava Štecha

Stanislav Štech
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Premiér se v pátek dopoledne sešel se Štechem i odstupující ministryní Valachovou, aby probrali priority v resortu pro zbývající dobu do voleb. Za klíčový úkol označil Sobotka přípravu rozpočtu školství pro rok 2018.

„Tak aby byly zajištěny prostředky na navýšení mezd učitelů, na podporu změn financování regionálního školství a aby byly posíleny rozpočty vysokých škol, to znamená byly vyřešeny problémy, které byly identifikovány poté, co ministerstvo financí představilo první návrh podoby budoucího státního rozpočtu,“ vyjmenoval Sobotka.

Sobotka poděkoval Valachové za odvedenou práci na MŠMT (zdroj: ČT24)

K dalším prioritám kandidáta na ministra školství zařadil šéf ČSSD zajištění čerpání prostředků z fondů Evropské unie a také zajištění transparentního fungování programů pro podporu sportu. Štech vyloučil, že by jeho poradcem pro věci sportu měl být Karel Březina (ČSSD), který byl kvůli aféře s dotačními programy zadržen. Valachová dodala, že ministerstvo ukončilo spolupráci s Březinou po jeho zadržení.

Pro mne je velká pocta, že se premiér rozhodl navrhnout mou osobu na tuto funkci.
Stanislav Štech
kandidát na ministra školství

Zástupci škol, které oslovila ČTK, hodnotí Štecha jako zkušeného odborníka. Na ministerstvu se podle nich vyzná a je s ním dobrá spolupráce. „Pokud už došlo k tomu, že paní ministryně odchází, tak tohle je nejlepší alternativa, která podle mého názoru může nastat,“ řekl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

„Myslím si, že on je ten správný člověk, který může dotáhnout ty věci, které teď máme rozpracované, na kterých se pracovalo. Takže touto volbou, pokud to pan prezident bude akceptovat, tak bude zachovaná kontinuita té práce na ministerstvu školství,“ uvedl Zajíček.

Vizitka Stanislava Štecha
Zdroj: ČT24

S jeho názorem se shodla i předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.„Rozhodně je dobře, když na tak krátkou dobu je tam někdo, kdo se v té problematice orientuje a na ministerstvu se vyzná,“ řekla. Návrh na jmenování Štecha ji nepřekvapil, protože se hovořilo o tom, že by se nástupcem Valachové měl stát někdo z ministerstva. „Za těch pár měsíců (do voleb) se asi nedá už nic očekávat,“ poznamenala. 

Pravicová opozice ale nadšená není. Podle TOP 09 není Štech vhodným člověkem, který by dokázal napravit skandál kolem dotací pro sport, jenž Valachovou přiměl k demisi, a nastavit jasný systém jejich přidělování. „Je to člověk, který byl předtím v akademické sféře, tedy je opravdu odborníkem spíš na školství. Teď by bylo dobré, kdyby tam byl někdo schopný udělat pořádek v oblasti sportu,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dočkají se VŠ po letech více peněz?

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima zdůraznil, že vysoké školy od nového ministra budou především očekávat, že dostojí slibům Valachové. „To je, že v letošním roce bude vládní prioritou a prioritou ministerstva rozpočet vysokých škol, který bohužel více než pět let stagnuje, a samozřejmě to vede k nižší konkurenceschopnosti českých vysokých škol a k zhoršování jejich kvality,“ vysvětlil.

Zvláštní neshoda: Poslankyně za ČSSD chválí Valachovou za rezignaci, z TOP 09 zní, že by měla zůstat (zdroj: ČT24)

Na úterní debatě se studenty Univerzity Karlovy však končící ministryně Valachová konstatovala, že po prozkoumání návrhu rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo, musí říct, že „z vysokých škol tam není v podstatě nic“. Nárůst 100 milionů, který navrhuje ministerstvo financí, je podle Valachové „naprosto nedostatečný“.

Vláda v dubnu schválila opakovaný růst rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard. Na platy učitelů slíbila ministryně 4,5 miliardy korun navíc, jedna miliarda měla jít na investice vysokých škol.

Zima: Pro české vysoké školství je nejpodstatnější příprava nového rozpočtu (zdroj: ČT24)

Další miliardu by pak chtělo ministerstvo získat na růst stipendií doktorandů ze 7500 na 15 tisíc korun měsíčně. 

„Bylo nám řečeno, že v loňském roce bylo prioritou pro rozpočet regionální a základní školství, v tomto roce to má být vysoké školství,“ poznamenal Zima. „Paní ministryni Valachové důvěřujeme a je vždy dobré, když to ten člověk může dotáhnout. Každopádně vím, že kolega Štech zná velice dobře problematiku vysokého školství, a tedy že kvalitně naváže na práci paní ministryně,“ dodal rektor Univerzity Karlovy.