Hybridní hrozby mohou v Česku rozložit demokracii, varoval premiér

Premiér: Rozkrývání dezinformačních kampaní je důležité (zdroj: ČT24)

Česko musí být připraveno postavit se hybridním hrozbám. Vyzval k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož představují hrozbu pro demokracii. Sobotka vystoupil s projevem o hybridních hrozbách na konferenci o dezinformacích Stratcom summit, který pořádá nevládní organizace Evropské hodnoty.

Hybridní hrozby definují státní a evropské instituce jako „soubor různých nátlakových a podvratných činností a konvenčních i nekonvenčních metod (např. diplomatických, vojenských, ekonomických a technologických), které mohou různí státní i nestátní aktéři koordinovaným způsobem využívat k tomu, aby dosáhli konkrétních cílů, aniž by formálně vyhlásili válku“.

Premiér Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že představují pro současnou republiky zásadní nebezpečí. „Mají potenciál ohrozit nejen naši bezpečnost, ale mohou mít fatální dopady rovněž na demokratické zásady a instituce, které jsou základem našeho politického zřízení a jsou také garantem naší osobní svobody,“ řekl předseda vlády na konferenci o dezinformacích.

Česko se podle něj může chránit před hybridními hrozbami a dezinformacemi „zkvalitněním strategické komunikace“ a spoluprací v rámci euroatlantických struktur. Premiér ale také připomněl, že se i samotná vláda snaží hybridním hrozbám postavit. K tomu by mělo sloužit Centrum boje proti hybridním hrozbám a terorismu, které svoje zjištění předává policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů včetně sociálních sítí a jejich vyvracení. „Je prvním krokem k vytvoření sítě dalších partnerských pracovišť,“ poznamenal Sobotka. Odbornou skupinu pro hybridní hrozby má také Bezpečnostní rada státu. 

Bohuslav Sobotka zahájil svůj projev citátem. „Nikdo, zejména ne malý národ, si nesmí dovolit nevidět fakta. A fakta jsou taková, že naše svoboda za pouhých třicet let dvakráte dospěla k největším národním katastrofám,“ řekl původně v projevu při zahájení vysílání Svobodné Evropy Ferdinand Peroutka. „Domnívám se, že slova od této významné osobnosti české žurnalistiky, slova aktivního ochránce demokracie, jejích základních principů, jsou dnes platná stejně jako před 65 lety,“ řekl předseda vlády.

Citací Ferdinanda Peroutky dal Bohuslav Sobotka vzpomenout na jiný projev, který pronesl před dvěma lety prezident Miloš Zeman. V něm pronesl slova, která rovněž připsal Peroutkovi, nepodařilo se mu však prokázat, že je Ferdinand Peroutka skutečně napsal či pronesl. Někteří historici a politici vyzvali Zemana k omluvě, prezident to odmítl.

Dezinformační úřad v minulosti kritizoval prezident

Prezident a jeho mluvčí se přitom stali hlavními kritiky vládního Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Hlava státu ve svém loňském vánočním poselství hovořila v souvislosti s ním o cenzuře a ideové policii. „Nepotřebujeme cenzuru, ideovou policii, nový Úřad pro tisk a informace, pokud máme i nadále žít ve svobodné a demokratické společnosti,“ řekl tehdy Miloš Zeman.

Reportáž: Pokroky v obraně proti kybernetickým hrozbám (zdroj: ČT24)

Skeptický k činnosti centra je i člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Souhlasím, že hybridní hrozba formou dezinformací je dneska velmi aktuální záležitost a velmi rozvinutá. Myslím, že je nutné se tomu věnovat. Ale jsem si jist, že to nevyřeší centrum na ministerstvu vnitra, které bude říkat, co je a co není pravda,“ řekl v pořadu Události, komentáře. Tomuto problému by se podle něj měly věnovat bezpečnostní složky, které by se měly více zabývat dezinformacím implikovaným ze zahraničí.

Podle Sobotky ale je v současné době důležité vědět, co jsou fakta a jak je rozeznat od zpráv nepravdivých nebo od zpráv, které byly záměrně překrouceny. „Zjistit jejich původ a spolehlivost, je však úkolem téměř nadlidským,“ podotkl.

Centrum boje proti hybridním hrozbám a terorismu funguje už pátý měsíc a s dosavadními výsledky dvacetičlenného týmu je jeho vedoucí Benedikt Vangeli spokojený. Centrum analyzuje otevřené zdroje, když narazí na dezinformaci ohrožující bezpečnost státu, upozorní na ni a vyvrátí ji. „Je rozdíl mezi tím, co byly naše cíle a co byly zřejmě cíle a představy těch, kteří vedli ty dezinformační kampaně proti nám,“ uvedl Vangeli.

Z pohledu evropských institucí bylo zřízení centra důležitým krokem zejména před podzimními volbami. Podle ministra vnitra bude příspěvků s blížícím se termínem voleb přibývat.

„Volby budou zátěžovou zkouškou centra, zda může reálně ke kybernetické bezpečnosti Česka přispět,“ uvedla v pořadu Události, komentáře expertka ODS pro evropské záležitosti Adéla Kadlecová.  Podstatné je podle ní, aby centrum pracovalo v součinnosti s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost. „A aby jeho výstupy byly v souladu s tím, co je reálná potřeba a co jsou reálné vstupy a výstupy našich informačních a bezpečnostních složek,“ uvedla. 

Adéla Kadlecová a Jaroslav Foldyna hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)