Smrtící hra Modrá velryba loví děti i v Česku, varuje policie

Studio ČT24: Nebezpečná hra Modrá velryba (zdroj: ČT24)

Policie upozornila, že se v České republice šíří hra známá jako Modrá velryba. Ta je v ruskojazyčném prostředí spojována s vlnou sebevražd mladých lidí. Policie jednak apeluje na rodiče, zároveň se chystá obrátit se na provozovatele sociálních sítí, aby šíření hry zamezili.

Hru Modrá velryba, která se objevila na sociálních sítích, dávají ruští psychologové do souvislosti s některými sebevraždami nezletilých. Nyní se podle policie objevila i v českém prostředí. „Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že se tato hra opravdu vyskytuje na území České republiky. Bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Nguyenová. 

V ruském prostředí fungovala hra tak, že účastníci hry museli splnit padesát úkolů během padesáti dní a jejich splnění stvrzovali říznutím do ruky. Existují ale různé varianty, které se objevily i pod různým názvy. „Vítěz v konečné fázi je údajně donucen administrátorem spáchat sebevraždu,“ dodala policejní mluvčí. ČTK uvedla, že se v Česku o této hře mluví hlavně v souvislosti se smrtí dvou dívek, které minulý týden u Mlékojed na Mělnicku vstoupily pod kola vlaku.

Ruští psychologové poukazovali na schopnost správců takzvaných skupin smrti na sociálních sítích manipulovat s nezletilými, kteří se cítí opuštění a odcizení. Národní centrála proti organizovanému zločinu se proto snaží předejít tomu, aby se ruské události opakovaly i v Česku. „Snaží se spojit s administrátory Facebooku a Instagramu, aby tak zamezili dalšímu šíření této ‚hry‘. Dále prověřujeme, zda s touto hrou mají nějakou spojitost podezřelá úmrtí dětí, která se v poslední době udála,“ uvedla policejní mluvčí.

Události: Policie varuje před hrou Modrá velryba (zdroj: ČT24)

Podle Vojtěcha Bednáře z Centra prevence rizikové virtuální komunikace se mohou nebezpečné hry objevovat leckde od největších sociálních sítí, jako je Facebook, po méně rozšířené komunikační nástroje na kladení a zodpovídání otázek. Princip je ale vždy stejný: Útočník osloví a zaujme svoji oběť, které pak zadává úkoly. „Tím, že je plní, vzniká závislost, vzájemná vazba mezi útočníkem a obětí, která nutí oběť k tomu, aby plnila stále závažnější a závažnější věci,“ shrnul Vojtěch Bednář.

Policie apelovala na učitele, rodiče i vrstevníky dětí, které by mohla Modrá velryba ohrozit. Je vhodné s dětmi o nebezpečí promluvit a zároveň sledovat, zda se například nemění jejich chování. „V případě, že máte podezření o výskytu této hry, ihned tuto skutečnost nahlaste na nejbližší policejní služebnu,“ nabádají policisté.

Na pozoru by se měly mít i samotné děti. Vojtěch Bednář doporučil v případě, že někdo nabízí, aby se do hry zapojily, vůbec neodpovídat. „Neodpovídat nijak, ani pozitivně, ani negativně – a okamžitě využít funkci, kterou Facebook má na nahlášení nebezpečného chování,“ uvedl. Vhodnou prevencí potom je přátelit se na sociálních sítích pouze s lidmi, které znají osobně.

Ačkoli se hra rozšířila hlavně v Rusku a tamní vláda chce na její zastavení připravit speciální zákon, objevila se již dříve i v dalších zemích. V různých variantách a pod různými názvy se rozšířila například do Pobaltí, Bulharska či Itálie a nyní tedy i do Česka.

Horizont ČT24: Ruská vlna sebevražd (zdroj: ČT24)