Dialýza v poklidu domova? Čeští pacienti o ni často nemají zájem

Události: Budou mít čeští pacienti větší zájem o domácí dialýzu? (zdroj: ČT24)

Jen přes pět set pacientů s nemocnými ledvinami podstupuje dialýzu doma. Dalších 11 tisíc dojíždí do nemocnic, část z nich zbytečně. Trend vyměnit dialyzační středisko za domácí prostředí je mnohem rozšířenější například ve Skandinávii nebo Velké Británii.

Lidé po selhání ledvin musí trávit třikrát týdně přes pět hodin v dialyzačním středisku, což by nyní chtěli čeští lékaři změnit. Stovky pacientů v chronickém programu si mohou vybrat, zda se budou dialyzovat doma. Řada z nich si ale tuto možnost nezvolí.

„Vyžaduje to zejména pacienta, který má ke svému zdravotnímu stavu proaktivní přístup a je schopen sám zabezpečit věci, které s tou procedurou souvisí,“ říká Vladimír Polakovič z Interního oddělení VFN v Praze.

Nejčastější „domácí metodou“ je břišní dialýza

Rozhodující je také samostatnost a to, zda domácí dialýzu uhradí konkrétnímu pacientovi jeho pojišťovna. Aktuálně nejvíc lidí – zhruba 530 – využívá metodu břišní dialýzy. Ta ale není vhodná pro všechny.

Dialýza
Zdroj: ČT24

„Některým pacientům nevyhovuje, protože mají trvale hadičku v břiše, což někomu vadí z estetických důvodů, jiný ji zas mít nemůže, protože měl už řadu operací břicha,“ dodává primář pražského střediska NephroCare Petr Táborský.

Takoví lidé museli ještě do loňska dojíždět do střediska, pak ale pojišťovny začaly hradit další variantu – zapůjčení klasického dializačního přístroje domů. Tuto variantu nyní využívá pět lidí. Pro mnohé jsou limitující hlavně velké rozměry přístroje.

Nově se v Česku objevila ještě další možnost, jak si doma dialýzu provádět. Přístroj podobný tiskárně má zatím první pacient a další mají následovat. „Pacienti musí být schopni se sami připojit k přístroji, což znamená zavést si do žíly dvě jehly,“ přibližuje František Švára z pražské Všeobecné fakultní nemocnice asi největší úskalí, které uživatele této formy domácí dialýzy čeká.

Domácí dialyzační přístroj umožňuje provádět proceduru vícekrát týdně
Zdroj: ČT24

Kratší a častější dialýza je výhodnější

Jinak má domácí dialýza hned několik výhod. Lidé nemusí dojíždět do dialyzační stanice a mohou lépe plánovat práci i volný čas. Navíc si ji mohou provádět častěji než třikrát týdně.

„Může být pět dní v týdnu. Dialýza nemusí probíhat čtyři pět hodin, ale kratší dobu. A ukazuje se, že z hlediska zdravotního stavu je výhodnější,“ dodal nefrolog Ondřej Viklický.

Nový přístroj začali první pacienti v zahraničí používat už před deseti lety, do Česka se dostal teprve teď. Používat by ho mohly stovky lidí. Záležet ale bude na spolupráci samotných pacientů i pojišťoven.

Vydáno pod