Ohavnost, říkají o útoku ve Švédsku čeští politici

Český prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast švédskému králi a rodinám obětí poté, co ve Stockholmu útočník najel autem do davu lidí a několik jich zabil. Kondolence přišla i od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit, prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). O ohavnosti mluví i Marek Ženíšek (TOP 09). České velvyslanectví zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi útoku byli Češi.

V centru švédského Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Incident si vyžádal tři mrtvé a mnoho zraněných. Podle švédského premiéra Stefana Löfvena vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o teroristický útok.

„Hrozné zprávy ze Stockholmu. Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit. Pachatelé musí být dopadeni a postaveni před soud,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

České velvyslanectví ve Stockholmu zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi tamního útoku byli Češi. Velvyslanectví i ministerstvo zahraničí kontaktovalo české občany přes SMS či sociální sítě. Nikdo z oslovených dosud neoznámil žádné problémy. ČTK to řekli mluvčí ministerstva Michaela Lagronová a rada stockholmského velvyslanectví Jan Buben.

V systému Dobrovolné registrace českých občanů při cestách do zahraničí (DROZD) je ve Švédsku zaznamenáno 24 lidí. Česká diplomacie vyzvala občany v nouzi, aby se v případě potřeby obraceli na nouzovou linku +46 703 255 156.

Čeští politici vyjadřují soustrast s oběťmi ve Stockholmu

Prezident Miloš Zeman přijal se zármutkem zprávu o teroristickém útoku v centru Stockholmu. V kondolenci švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi vyjádřil hlubokou soustrast králi i rodinám obětí incidentu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že byl zprávou o útoku hluboce zasažen. „Důrazně tento čin odsuzuji a ujišťuji Vás, že v boji proti terorismu stojí Česká republika po Vašem boku,“ napsal předsedovi švédské vlády Stefanu Löfvenovi. Teroristické činy mají podle českého premiéra za cíl zasít strach, paniku a zastrašit svobodný svět. „Nesmíme se nechat vydírat nepřípustnými a zavrženíhodnými praktikami teroristů,“ uvedl Sobotka.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že útoky nejsou a nesmí být normální, normální je žít beze strachu. „Upřímnou soustrast obětem a zraněným ve Stockholmu,“ řekl.

Jeho stranický kolega a předseda poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík si také myslí, že se nemůžeme naučit žít s častými útoky auty. „Politici musí přijmout opatření, aby minimalizovali možnosti takových teroristických útoků,“ uvedl.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek na Twitteru napsal, že najet záměrně autem do lidí s jediným cílem ‒ zabíjet nevinné ‒ je ohavnost. „Je mi líto obětí a soucítím se Švédskem!“ uvedl.

„Teroristé se nás snaží zastrašit, Švédsko je dalším cílem. Neuspějí, teror musíme porazit,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala na sociální síti.

Místopředseda Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je z útoku otřesen. „Modleme se, ať je co nejméně obětí a zraněných. Evropa prožívá opravdu těžké období,“ napsal.